Våra sociala zoner – hur nära får någon komma?

Hur nära får någon lov att komma utan att inkräkta på ditt personliga utrymme? Det beror på vem det är och vilken situation det gäller.

Ett avstånd som kan upplevas okej i en situation kan kännas obehagligt i en annan. Det beror helt enkelt på din egen personlighet, tidigare erfarenheter och sociala koder. Till exempel känns det säkert olustigt om en kollega ställer sig onaturligt när dig vid kaffemaskinen, men i en hiss eller på bussen så skulle samma avstånd kännas helt okej.

Självklart handlar det även om vem personen i fråga är som kommer nära. Sajten MåBra.com har listat fyra sociala zoner som vi, enligt forskare, välkomnar människor i.

  1. Den publika zonen – över 3 meter bort. Människor som befinner sig utanför den här zonen kan röra sig fritt utan att vi blir trängda eller att det påverkar vår känsla av personligt utrymme.
  2. Den sociala zonen – cirka 1-3 meter bort. Här rör sig främlingar och ytliga bekantskaper utan att göra något större väsen av sig, i alla fall så länge de har en rimlig anledning. Exempel är personer som står före dig i kön, bredvid dig i baren och så vidare.
  3. Den personliga zonen – 45-120 centimeter bort. Hit välkomnar vi vänner och andra som vi anser oss känna väl.
  4. Den intima zonen – närmare än 45 centimeter. Innanför den intima zonen välkomnas bara familj, partner och riktigt nära vänner. Närmre än en halvmeter utanför din kropp vill vi sällan ha någon annan än nämnda personer.

Känner du igen dig när det gäller de sociala zonerna? Kommentera gärna här eller på vår Facebooksida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.