Ny märkning ska minska matsvinnet

Nu inför Arla en ny märkning som ska påminna oss konsumenter om att en produkt kan vara ätbar även då bäst-före-datumet har passerat.

Märkningen är en insats för att få folk att slänga mindre mat. Den nya datummärkningen gäller på produkter som mjölk, yoghurt, fil och grädde och ska påminna folk om att en produkt kan hålla längre än bäst-före-datumet. Det handlar om cirka 340 miljoner förpackningar som kommer att märkas “ofta bra efter” med start i mitten av augusti, eftersom många mejeriprodukter håller  mycket längre än bäst före-datumet. På baksidan av de olika paketen kommer det även att finnas tips om att lukta, smaka och titta på produkten för att avgöra om den går att äta eller dricka.

Enligt Ann Freudenthal, ansvarig för hållbarhetskommunikation på Arla, är märkningen ett sätt att hjälpa folk att förstå att de själva kan avgöra om maten är ätbar eller inte. Det här är en bra åtgärd för att påverka klimatet och minska svinnet.

Hur hårt håller du på bäst-före-datumet, kan du äta ändå eller slänger du produkten efter det datumet? Och tycker du att märkningen är bra? Kommentera här i bloggen eller på vår Facebook.

En reaktion på ”Ny märkning ska minska matsvinnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.