Konflikt med barnen? Få tips och råd!

Nästan alla föräldrar hamnar i konflikter med sina barn, så här kommer en liten lathund för hur du kan hantera situationen.

Ibland är det inte så lätt att veta hur man bäst hanterar bråken. Rädda barnen har samlat ett antal råd kring hur man kan lugna ned situationen:

+ Lyssna och upprepa. Lyssna aktivt på barnet när det uppstår en konflikt. Upprepa gärna vad barnet säger för att visa att du lyssnat.

+ Sänk rösten. Att sänka röstläget kan vara bra när en konflikt håller på att bryta ut.

+ Var fåordig. Prata långsamt och med få ord – att argumentera fungerar sällan i stunden.

 + Kom på andra tankar. Tänk aktivt på något annat som kräver din uppmärksamhet, till exempel på din andning eller genom att räkna till tio baklänges.

+ Byt samtalsämne. Försök ändra riktning på situationen genom att byta samtalsämne. Man kan också säga till barnet att man behöver ta en paus för att fundera – det hjälper ofta att få vara ifred en stund.

En reaktion på ”Konflikt med barnen? Få tips och råd!

  1. Merja Wagenknecht

    Det att byta samtalsämnet, tycker jag är helt fel.Då får barnet en uppfattning att det han säger är inte viktigt för föräldrarna. Jag hade tre regler som de aldrig fick (får) bryta. De är; aldrig ljuga, aldrig stjäla, aldrig medvetet göra någon illa, varken i tal, eller i handling. Allt annat var det okej att diskutera för att båda kunde känna sig att vi kom någonstans med målen, typ ”jag vill ha…” ”jag behöver..” Jag vill åka…” osv, och man kom överens med vad/hur man ska göra och att båda är nöjda. Man ska ha så få ”nej” som möjligt i ett barns liv, och istället möjiggöra de sakerna som barnet är intresserad. Ibland tycker jag att många säger nej, bara för att det är enklare för föräldrarna att slippa engagemanget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.