Fredagsinspiration: Helgtips – det här kan du hitta på med barnen!

shutterstock_330348182

Med kyligare väder och kortare dagar kan det kännas både lite småtungt och energilöst den här tiden på året. Vad passar du bättre än att hitta på något med barnen – dessa ständiga källor till energi och skratt. Vi har några tips om du behöver inspiration till en lekfull helg!

Visste du att… barn gärna leker med varandra, samtidigt är leken med vuxna en viktig del av utvecklingen och lärandet. I leken lär sig barnen att samarbeta, lyssna, vara kreativa och att skapa. Låt fantasin flöda och begränsa dig själv eller barnen så lite som möjligt i lekens värld!

shutterstock_159975092 copy

Utomhus

Kyligare väder är inget hinder för att ta med sig lekhumöret utomhus – ta bara på dig själv och barnen så mycket kläder att ni slipper bekymra er för att frysa. I skog och mark kan ni tillsammans gå på upptäcktsfärd – hitta vackra saker och fynd utomhus. Låt barnen berätta vad de ser och hittar, vad de vill ta med sig. På så vis blir barnens ögon ”barnglasögon” för den vuxne – ta sedan med er vad ni hittar in om ni vill och använd som till exempel prydnad i barnens rum. Ni kan också plocka med er löv och kottar som ni kan klistra fast på teckningar!

Ett bra tips är att ta med sig fika ut. Prata om det ni ser medan ni fikar och lyssna på alla ljud som finns utomhus. Njut av att bara vara och kanske passa på att berätta någon säga för barnen när ni är ute.

shutterstock_110031959

Inomhus

Rensa undan på stora bordet eller golvet och plocka fram det ni behöver för att komma i skaparanda. Använd stora pappersark om ni ska måla och använda färg så undviker ni att det blir färg på andra ytor – men se till att skydda ytor som ni behöver vara rädda om, låt inte det begränsa skapandet. För skapandet, använd till exempel potatisbitar, korkar, tvättsvampar, lock, penslar – ja vad du har hemma. Använd giftfria färger (kolla i butiken) och med hjälp av de olika föremålen, tryck på pappret.

Om man inte vill måla kan man göra college – låt barnen hämta sina gamla favorittidningar och välja ut bilder som de vill klistra ihop. Allt det här kan du göra nästan helt oavsett barnens ålder, barn älskar att skapa och få uppleva färg och form i alla åldrar. Håll bara ett öga på de mindre barnen så de inte stoppar något olämpligt i munnen eller skadar sig på till exempel en sax.

Något som brukar vara uppskattat är att få vara med och till exempel baka – gör en kaka tillsammans som alla kan njuta av! Och vill du inte baka men ändå använda händerna till färg och form så kan modellerna och trolldeg vara en god idé att plocka fram. Låt leklustan få rum och passa på och hitta även här på en berättelse, saga eller historia medan ni skapar. Och när ni skapat färdigt, avsluta med att sätta på barnens favoritmusik och dansa loss i hela huset!

Med allting som händer i världen just nu kan man få behöva bara vara ibland och vad passar bättre än att njuta av kreativitet och lek i barnens sällskap. Såklart kan du som vuxen även själv ta dig en paus i tillvaron och både skapa och ta dig ut i skog och mark. Bejaka barnet inom dig och låt det inte vara långt till skrattet!

Med det sagt ger vi dig inte bara veckans recept utan även recept på fingerfärg och trolldeg.

Fingermålning – recept på färg

 • 2 msk socker
 • 0,75 dl majsstärkelse
 • 3 dl vatten
 1. Rör försiktigt på låg värme tills blandningen börjar tjockna och låt sedan fingerfärgen svalna.
 2. Tillsätt karamellfärg.
 3. Sätt sedan ditt lilla barn i en hög stol och låt kreativiteten få fritt spelrum.
 4. Passa på att göra ett handavtryck av ditt barn och förse det med datum. Det är kul att ha.

Recept på Trolldeg

 • 1 tsk olja
 • 1 dl mjöl
 • 1 dl vatten
 • 0,5 dl salt
 • karamellfärg
 1. Blanda samman allt i en kastrull och låt det koka på svag värme tills det blir en deg.
 2. Strö mjöl på bordet och knåda degen.
 3. Du kan dela degen i bitar och färga bitarna med olika karamellfärger.
 4. Forma degen till kakor eller andra föremål som sedan får torka. De går att måla i efterskott om man vill.

Vi önskar en härligt lekfull och roande helg!

Redaktionen

shutterstock_177095762

Korn- och citrondricka

En frisk och läskande måltidsdryck som sägs ha varit kung Gustav VI Adolfs älsklingsdryck. Och kornen som du silar ifrån kan du använda till brödbaket!

Just korn påstås dessutom ha många positiva effekter på hälsan. Här hittar du hela receptet på Doktorn.com

En reaktion på ”Fredagsinspiration: Helgtips – det här kan du hitta på med barnen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.