Frosthalka – ta det lugnt på vägarna!

shutterstock_157536017

I takt med att temperaturen sjunker blir också väglaget halare och redan nu har en del trafikolyckor rapporterats. Var extra uppmärksam kyliga morgnar då du ser frost på gräsmattan eller om det är lite disigt.

Visst har vi belönats med klara och friska dagar med en hel del solljus på sistone, men nätterna är ändå kalla. Minusgrader under natten resulterar ofta i kalla morgnar och i kombination med fuktig luft är risken för frosthalka ett faktum. Ett halt väglag gör det svårare att styra och ha kontroll över körningen. Därför vill vi uppmana alla bilister att ta det extra försiktigt på vägarna så att inga olyckor inträffar.

Var uppmärksam på dis och dimma som är perfekt förutsättningar för ishalka. Så visa respekt för väglaget – för allas säkerhet!

10 saker du ALLTID ska ha i bilen på vintern

 1. Vinterdäck. Enligt lagen är det tvång på att ha vinterdäck från 1 december fram till 31 mars när det är vinterväglag. Transportstyrelsen definierar vinterväglag som att det finns snö, snömodd, is eller frost på någon del av vägen.
 2. Spolarvätska med etanol. Glöm inte att blanda etanol i spolarvätskan. Det gör att du kan spola igenom systemet utan risk för att det fryser.
 3. Isskrapa och snöborste. Det säger sig själv att det är jätteviktigt att kunna se ordentligt genom rutorna. En snöborste är också bra att ha om du vill kunna sopa bort snö från bilrutorna.
 4. Snöskyffel. Är det riktigt mycket snö kan du behöva skotta dig loss kring hjulen. Då är en mindre snöskyffel oerhört bra att ha till hands.
 5. Påse med sand. Grus eller sand är nästintill oumbärligt om du kör fast eller har svårt att komma loss. Häll lite sand vid hjulen så blir det betydligt enklare. Ha en påse redo i bilen.
 6. Reflexväst. Reflexvästen kan rädda ditt liv! Ha alltid en liggande i bilen och ta den på dig om du lämnar fordonet vid vägkanten.
 7. Mobilladdare. Slipp våndan med att sitta fast i trafiken med en urladdad mobiltelefon. Investera i en så kallad powerbank, en portabel mobilladdare, så är du säker på att alltid kunna tanka batteriet och ringa om det behövs.
 8. Grundutrustning. Startkablar, bogserlina, varningstriangel och en första hjälpen-väska borde ligga i bilen året runt, men i synnerhet under vintern. Kolla att allting finns.
 9. Extravantar och mössa. Ha gärna ett par grövre handskar med i bilen utöver dina vanliga vantar. De kan komma väl till pass om du behöver ge dig i kast med ett grovjobb som att röja snö – eller putta på bilen.
 10. Gott om tid. Du vet det egentligen, det TAR längre tid att köra när det är dåligt väglag. Ge dig själv gott om tid att ta dig dit du ska och var extra uppmärksam i trafiken när det är halt.

Källa: Allas

En reaktion på ”Frosthalka – ta det lugnt på vägarna!

 1. lurifax70

  Broar och viadukter är de som först blir hala.

  Om jag minns rätt blev 1/11/2005 den halkigaste dagen i Stockolmstrakten, någonsin.
  På dagen hade det småregnat och vid 16 tiden blev det smällkallt och blixthalka. Essingeleden och alla andra tillfarter var glashala och fyllda av bilar som hade kanat in i varandra.
  De som köade på Fridhemsplan och skulle till Skärholmen lämnade bilarna efter 6-8 timmar och tog tunnelbanan, eftersom bilarna på Essingeleden inte fick bärgare förrän mitt på dagen nästa dag.
  Jag hade hämtat frugan på Bromma Flygplats och åkte bakvägen över Huvudsta hem till Kungsholmen, men hamnade i krockkö vid bron vid Pampas Marina så vi parkerade bilen och gick hem. Tur var det, för när vi kom fram till korsningen Kungsholms Strand där Länkarna tidigare höll till så hade SL bussen som var på väg till S:t Göran kanat tvärs över gatan. Nästa morgon när jag skulle hämta bilen så höll man på att dra bort bussen.
  Viket kaos och vilka köer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.