Anders bloggar: Ibland är jag faktiskt riktigt hatisk…!

bild mat klaras mat klara lind.jpg

Hat är ett starkt ord men ibland, i vissa sammanhang, är det ordet jag måste ta till.

Först av allt ska jag säga grattis till superhärliga Klara Lind som vann Sveriges mästerkock och tack för en härlig intervju idag. Traditionsenligt har vi nämligen en intervju med vinnaren av Sveriges mästerkock i majnumret av tidningen. I år tog Klara hem hela kalaset och det kommer såväl intervju som favoritrecept i nästa nummer av Doktorn.

Under intervjun med Klara idag så pratade vi om vad människor skriver på nätet. Igår kväll när finalen sändes förvånades (snarare chockades) jag av hur klimatet kan vara på nätet och vilka vidriga kommentarer människor kan häva ur sig på sociala medier.

Klara själv bekräftade bilden under intervjun, även om vi mest pratade om mat såklart. Klara har fått ta emot allt från kommentarer om utseende till grova personangrepp, okvädningsord och rena hot (dessa anmäls). Kommentarerna kommer från alla åldrar och i det här fallet mestadels från kvinnor.

Att tycka att ”fel person vann”, eller ge konstruktiv kritik är en sak  men nr du som sitter bakom skärmen glider över på personangrepp, då har det gått för långt.

Vi måste synliggöra att det här näthatet inte bara är ”skumma troll” som sitter bland skuggorna. Trollen är även farföräldrar, morföräldrar, mostrar, morbröder, fastrar, farbröder, systrar och bröder, grannar och vänner. Det är kvinnor och män som älskar tacos på fredagar, Melodifestivalen, söta kattbilder och barn. Men bakom skärmen tar man sig friheten att racka ner på andra människor.

Om du vet med dig att du är en sådan person kan jag bara säga en sak, sluta. Sluta genast. Ta två regler till ditt hjärta; om du inte har något snällt att säga, säg ingenting alls (vilket inte är samma sak som att debattera rena sakfrågor) och det du säger ska du kunna säga till personen om du möter personen på gatan (vilket inte ursäktar vare sig personangrepp eller hot oavsett).

Ja, hat är ett starkt ord. Men jag hatar faktiskt klimatet vi har på nätet just nu. Det är vidrigt, ovärdigt och fruktansvärt att människor beter sig på det här sättet.

Jag vill ändå avsluta positivt. Klara har fått mycket kärlek, stöttning och positiva kommentarer från alla håll och kanter. Så, när intervjun var färdig konstaterade både jag och Klara att det vore bättre att sluta hata och börjar laga (mat).

Säger som Klara själv säger på sitt Instagram, ”sprid mer kärlek”! ❤

Anders Åker,
Chefredaktör

Fakta: Tidningen Doktorn nr 2 2017 utkommer 10 maj – missa inte det!

Klara Lind på Instagram

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.