Fredagsinspiration: Pepparkakans dag – 10 intressanta pepparkakefakta!

shutterstock_506638561

 

Varje år äter vi svenskar flera ton pepparkakor och enligt legenden ska vi ju dessutom bli snällare när vi mumsar i oss av pepparkakorna. Men vad vet du egentligen om detta älskade bakverk?

Vi har samlat några spännande fakta om just pepparkakan, vilka fakta hade du koll på sedan tidigare och vilka fakta är nya? Kommentera gärna här i bloggen eller här på vår Facebooksida.

Pepparkaksfakta

  1. Historiker tror att pepparkakorna kan ha så pass gamla anor som tillbaka till år 1 700 f.Kr.
  2. Det finns historiska skildringar om att romerska krigare bar med sig pepparkakorna som mat när de var ute och krigade. Anledningen? Att pepparkakorna höll länge utan att mögla.
  3. Pepparkakorna tros ha kommit till Sverige via Tyskland. Tyska Nürnberg är sedan medeltiden något av ett pepparkakscentrum.
  4. Tidigare pepparkaksmotiv från 1300-talet var tillverkade av trä och kunde föreställa personer, vapensköldar eller religiösa symboler.
  5. Historikerna tror att vi svenskar började äta pepparkakor någon gång på 1300-talet. Anledningen tros vara att man bakade pepparkakor till ett kungligt bröllop, det mellan kung Magnus Eriksson och Blanka av Namur. För att hålla nere kostnaderna bjöd man på pepparkakor.
  6. På 1400-talet användes faktiskt peppar som ingrediens i pepparkakorna. Andra ingredienser var kardemumma, anis, fänkål, cederolja, pomeransskal och syltad citron. Peppar eller kryddpeppar användes som ingrediens in på 1900-talet.
  7. Under medeltiden bakades pepparkakorna ofta av nunnor och såldes under hela året som medicin på klosterapoteket. Man ansåg att kakorna kunde ha en lugnande effekt och lindra matsmältningsbesvär.
  8. Svenska pepparkaksrecept återfanns i kokböcker på 1700-talet och blev då mer vanligt att baka i hemmet. Innan dess importerades pepparkakorna.
  9. Pepparkakornas starka anknytning till julen kom på 1800-talet.
  10. Namnet pepparkakor kan härstamma från att kakorna ursprungligen faktiskt innehöll peppar alternativt att ordet ”peppar” var ett samlingsord för alla exotiska kryddor på den tiden.

Nu vet du! Med det sagt så delar vi med oss av flera pepparkaksrecept som du kan ha nöje att smaka på och önskar en riktigt trevlig helg!

Redaktionen

shutterstock_528539578

Veckans recept: Pepparkakans dag!

Så här kommer inte mindre än tre pepparkaksrecept som även passar dig som är gluten- eller laktosintolerant:

Laktosfria pepparkakor http://www.doktorn.com/artikel/laktosfria-pepparkakor

Glutenfria pepparkakor http://www.doktorn.com/artikel/glutenfria-pepparkakor

Glutenfria pepparkaksmuffins http://www.doktorn.com/artikel/glutenfria-pepparkaksmuffins

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.