Tid för jordärtskockor

shutterstock_278354549

Jordärtskockornas tid är nu, det snabba väderomslaget förändrar inte den saken. Låt oss berätta lite mer om jordärtskockorna – självklart med några tips på hur de kan användas i matlagning.

Jordärtskockor är bland det sista man får från trädgården. De ska skördas så sent som möjligt och några frostnätter förmår inte knäcka de tuffa rotknölarna. Själva växten är hög men det man använder sitter under jord. De svenska är ganska knöliga och oregelbundna medan den franska släktingen är mer jämntjock och lättare att arbeta med i köket.

De här godbitarna finns att köpa i de flesta affärer så här års och passar utmärkt i höstens maträtter. Jordärtskockor blir till exempel ett underbart mos, antingen tillsammans med mjölig potatis eller som rent jordärtskocksmos. De är även goda att varva ned i potatisgratäng med potatis, gul lök och vitlök. Eller varför inte koka och passera jordärtskockorna till purésoppa som avrundas med en skvätt grädde? Mums!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.