Fredagsinspiration: Ät choklad med gott samvete – 7 fakta om choklad!

shutterstock_431663476 (1).jpgChokladens dag – att äta eller inte äta choklad, det är frågan. Eller frågan är snarare vilka myter kring choklad som egentligen som stämmer? 

Den här listan innehåller inte mindre  än sju myter och fakta om choklad som vi tänkte dela med oss av så vi sätter igång direkt:

Myt: Choklad har höga nivåer av koffein

Fakta: Även om choklad kan pigga upp så är inte koffeinhalten särskilt hög. En kopp koffeinfritt kaffe innehåller 6 mg koffein (vanligt kaffe innehåller cirka 65-135 mg koffein) och det är även så mycket koffein som en chokladkaka på 8 gram innehåller. (Läs mer om koffein och hälsoeffekter)

Myt: Choklad är proppfullt med mättat fett och är dåligt för din kolesterol

Fakta: Forskning har visat att det mättade fett som finns i mjölkchoklad, stearinsyra, inte höjer kolesterolnivåer på samma sätt som andra typer av mättade fett. Däremot kan en chokladkaka på 8 gram öka ditt ”goda” kolesterol, HDL-kolesterolet. (Läs mer om högt kolesterol)

Myt: Choklad saknar helt näringsvärde

Fakta: I choklad kan du hitta magnesium, koppar, järn och zink. Choklad innehåller även antioxidanten polyfenol som även finns i te och rött vin. Mörk choklad innehåller mer antioxidanter än mjölkchoklad och enligt en studie vid Tufts University i Boston och University of L’Aquila i Italien kan mörk choklad hjälpa till att sänka blodtrycket och förbättra insulinresistens.

Myt: Choklad orsakar karies

Fakta: Karies uppstår när bakterierna i din mun ska bryta ner socker och stärkelse från mat som producerar syra. Syran är det som orsakar karies när den bryter igenom emajlen på våra tänder. Det naturliga fettinnehållet i choklad gör att choklad rensar munnen snabbare än annat godis vilket faktiskt minskar tiden som sockeret kommer i kontakt med tänderna och minskar risken för att karies uppstår.

Myt: Choklad orsakar huvudvärk

Fakta: Enligt en studie från University of Pittsburgh finns det inget samband mellan choklad och huvudvärk, något som hävdas då och då.  I studien, som publicerats i tidskriften Cephalalgia, använde man 63 försökspersoner som sa sig fått kronisk huvudvärk av choklad. Det man kom fram till var att choklad helt kunde uteslutas som en möjlig orsak till huvudvärk i studien. (Läs mer om huvudvärk)

Myt: Choklad orsakar akne

Fakta: Studier de senaste 20 åren har inte hittat några belägg för att choklad har någon inverkan på akne. Akne anses istället utvecklas genom kombinationen av bakterienivån och oljan i huden. (Läs mer om akne och se bilder och exempel)

Myt: Choklad orsakar viktökning

Fakta: Precis som med mycket annat handlar det om måttlighet. Att njuta av en enstaka bit choklad ökar inte risken att du ska drabbas av övervikt däremot väljer du naturligtvis själv om du kan hålla dig till bara ett par bitar eller om du lätt ”åker dit” och äter för mycket. Men generellt, om du äter en bit då och då, orsakar inte choklad övervikt. (Läs mer om övervikt)

shutterstock_152247020.jpg

Mörk choklad anses nyttigare än mjölkchoklad och innehåller som vi redovisat mer antioxidanter. Samtidigt är naturligtvis smaken olika – det finns de som inte tycker om mörk choklad.

Oavsett så finns det små välsmakande hälsofördelar med choklad i måttliga mängder så visst kan vi njuta av choklad när andan faller på.

Vilken typ av choklad är din favorit? Kommentera gärna i bloggen eller här på vår Facebooksida

Med detta ger vi er veckans recept och så passar vi på att säga trevlig helg och ses vi igen i bloggen på måndag!

Redaktionen

shutterstock_229771396.jpg

Äkta varm choklad

När mörkret faller på kan det vara gott att ta sig en kopp varm choklad. Men skippa pulvret!

Det går nämligen utmärkt att göra varm choklad på egen hand. Och vill du alternera kan du välja smaksatt choklad av olika sorter. Här hittar du hela receptet på DOKTORN.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.