Gråt inte över löken

shutterstock_47506552

Det finns flera mer eller mindre framgångsrika knep för att undvika tårar när man hackar lök. Vi tänkte dela med oss av ytterligare ett – samt berätta vad det är som gör att vi inte kan hålla tillbaka tårarna.

Hur mycket man än kämpar emot tycks det vara praktiskt taget omöjligt att inte låta ögonen tåras när man hackar lök. Man försöker spärra upp ögonen, titta bort eller ta en paus, men ändå står man där och gråter när löken äntligen är färdighackad. Anledningen är att vissa enzymer lösgörs när man skär en lök och det är dessa enzymer som orsakar tårarna.

Ett knep som du kan testa nästa gång du ska hacka eller skära lök är att skära av ändarna på löken och sätta in den i mikron på hög effekt i 30 sekunder. En kort stund i ugnen kan också fungera. Båda varianterna gör nämligen att enzymernas egenskaper förändras och du kan ha en tårfri stund i köket!

Har du några andra knep för att undvika tårarna? Dela gärna med dig här i kommentarsfältet eller kommentera på Facebook

En reaktion på ”Gråt inte över löken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.