Drönare räddar liv

shutterstock_439336936

Vid en drunkningsolycka går allt mycket snabbt och varje sekund räknas. För att öka chanserna till fler livräddningar testar man nu en ny metod med drönare.

Antalet drunkningsolyckor har ökat de senaste åren och bara fram till augusti i år har över 100 människor drunknat, många av de på badplatser. Med en drönare kan livräddaren guidas och snabbt få syn på om en person har hamnat under ytan. Det rapporterar TV4 nyheterna.

Om varje stor badplats skulle ha en drönare så skulle man tidigt kunna hitta personer som hamnat under ytan. Står man vid vattenytan så ser man ingenting genom vattenytan, det gör man däremot med en kamera på 60 meter. Räddningstiden skulle på sätt kunna effektiviseras och förkortas, menar Andreas Claeson från Centrum för hjärtstoppsforskning.

Tillsammans med Svenska livräddningssällskapet har Centrum för hjärtstoppsforskning gjort en studie på Tylösands strand i sommar. I jämförelse med en traditionell skallgångskedja visade det sig gå dubbelt så fort att hitta en docka under vattnet med hjälp av en drönare. Det talar för att metoden är lovande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.