Härliga äppeltider!

shutterstock_328390487

Kunskapens frukt spås en strålande höst. Men vilka äpplen ska vi äta och är det bäst att äta äpplena med eller utan skal?

Den svenska äppelskörden tros slå rekord under 2016. Detta tack vare en sommar med mycket sol och lagom mycket regn som har gynnat blomningen. Årets skörd är dessutom av god kvalitet och den goda tillgången gör att odlarna nu satsar hård för att vi ska kunna konsumera svenska äpplen året runt.

Eftersom det även är bra för hälsan att äta äpplen så finns det inga ursäkter för att inte njuta av kunskapens frukt varje dag! Svenska äpplen innehåller dessutom mer C-vitamin än importerade äpplen. Och väljer du svenska, ekologiska äpplen så kan du gärna behålla skalet på, eftersom det är där alla nyttigheter sitter, plus att ekologiska äpplen är obesprutade. Ett icke-ekologiskt, importerat äpple bör däremot skalas eller skrubbas lite lätt innan man äter det. På så vis få man bort kemikalier och den vaxade hinnan som brukar finns på importerade äpplen.

Lite tips på vad du kan använda äpplena till:

  • Äppelmos
  • Paj och kakor
  • Sallader
  • Fruktsallad
  • I gröt eller fil
  • Smoothies

Men hur gott och nyttigt det än är med äpplen så ska man helst bara äta de i samband med måltiderna. Det beror på att de innehåller syror som fräter på tänderna. För mycket av de goda äpplena kan även skapa magont eftersom fruktfibrerna drar vatten till tarmen, vilket kan orsaka smärta.

 

Källa: SVT nyheter, ICA.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.