Fredagsinspiration: Matinspiration i köket

shutterstock_416591656

Det är lätt att köra i gamla hjulspår, inte minst i köket. Viljan finns kanske där men inte inspirationen. Därför har vi samlat lite matinspiration till hur du kan förnya dig och dina maträtter.

Oavsett om du är novis i köket eller njuter av att stå framför spisen så hoppas vi kunna inspirera dig till att hitta nya köksrutiner snarare än att bara följa ett recept från topp till tå.

Våga krydda

shutterstock_233586832

Salt och peppar i all ära men det finns fler kryddor än så. Botanisera i butikens kryddhylla och köp på dig lite olika sorter och testa dig fram. Rätt smaksättning kan vara skillnaden mellan en ointressant och en helt fantastiskt rätt.

Var kreativ

shutterstock_234673399

Man tager vad man haver är ett gammalt knep för att ta tillvara på alla varor, men det är mer än så. Det utmanar dig också att hitta nya vägar och inte minst smakkombinationer. Resultatet blir en överraskning för både dig och din familj.

Gör det från grunden

shutterstock_348649082

Halv- och helfabrikat må vara en snabb lösning, men oj, vad mycket godare det är att äta något som man själv har gjort. Det gäller allt från bakverk, sylt och saft till bröd och potatis i ugn. Gör man det från grunden har man dessutom koll på allt innehåll.

Utmana varandra

shutterstock_427211281

Är ni två eller fler i hemmet så kan en person bestämma huvudingrediensen och så får den andra bestämma hur den ska tillagas och med vilka tillbehör. Det öppnar upp för både kreativitet och nya matupplevelser.

Tänk grönt

shutterstock_336872012

Säkert har du dina paradrätter, men har du testat att laga de med enbart grönt? Utmana dig själv med grönare val där du antingen delvis eller helt ersätter köttet med grönsaker. Det kan kännas ovant i början, men ju mer du testar dig fram desto säkrare kommer du att bli.

Twista till det

shutterstock_163780865

Stirra dig inte blind på vad receptet säger, våga göra ändringar genom att ta bort en ingrediens eller byta ut den mot något annat. Var ingen receptslav utan våga sätta din egen twist på en redan prövad maträtt – det är ju så nya maträtter kan skapas.

Så, hoppas det här kan ge dig inspiration och mod att testa något nytt framöver. Har du egna tips på hur matlagningen kan bli roligare och mer varierad? I så fall får du gärna kommentera här i bloggen eller skriva på vår Facebooksida.

Med det sagt säger vi trevlig helg och passar på att dela med oss av veckans recept – kanske kan du anamma något av tipsen här ovan för att göra rätten mer personlig!

Trevlig helg önskar Redaktionen!

Veckans recept: Krämig svamppasta

shutterstock_389193844

Ta vara på höstens juveler och laga till en krämig svamppasta som ger skogsdoft i hela köket. Receptet hittar du på www.doktorn.com 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.