Bevara bruna bananerna – nyttigare än du tror!

shutterstock_343084502

Har du också rensat fruktkorgen på bruna bananer? Det kanske inte var så smart trots allt…

Bananer är fulla av näringsämnen, vitaminer, kostfibrer och naturligt socker samtidigt som de är fria från fett, kolesterol och salt. Bland mycket annat innehåller bananer bland annat vitamin B6, mangan, vitamin C, kalium, magnesium, riboflavin, niacin, vitamin A och järn. Med det sagt så kan man redan konstatera att bananerna är ena riktiga hälsoraketer!

Det vanliga är att ju man vill ha en banan som inte är för grön och inte heller för brun, utan sådär perfekt gul. Men, det kan visa sig vara dumt att kasta bort bananerna bara för att de är bruna.

shutterstock_419082310

Bruna bananer betyder att bananerna har mognat och ju brunare fläckar en banan har desto mer TNF innehåller bananen. Vad står då TNF för undrar du? Det står för tumörnekrosfaktor som är ett ämne som bekämpar cancer och onormala celler i kroppen. Forskning har visat att TNF i just mogna bananer skulle kunna störa tumörcellernas tillväxt i kroppen och då hindra dessa tumörceller från att spridas. Det skriver Buzzcarrot.com som menar att nästa gång du ser en banan med bruna fläckar ska du inte kasta den utan äta den!

Om du inte gillar att äta bruna bananer rakt upp och ner – blanda ner bananerna i en smoothie till exempel (här hittar du massa inspirerande och smarriga recept som innehåller banan)!

Fakta bananer

Bananer är trivialnamnet för ätliga frukter som härstammar från stora blommande örter inom släktet Musa. Frukterna som definieras som bär, kan ha olika storlek, färg och fasthet, men är ofta långsmala och krökta, med mjukt, stärkelserikt fruktkött som omsluts av ett skal som kan vara gult, lila eller rött när frukten är mogen och oftast grön när den är omogen. Frukterna växer i klasar som hänger från toppen av plantan.

Källa: Buzzcarrot.com, Wikipedia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.