60 år av snoozande

shutterstock_265630322

Aldrig har väl sängen känts så skön som när väckarklockan ringer och det är dags att börja dagen. Inte sällan är det just därför som vi tänker ”bara 5 minuter till” och trycker på snooze-knappen för att få några extra minuter av sömn. I dag fyller denna älskade och hatade snooze-knapp 60 år!

Det är Tekniska museet som i sin blogg skriver om snooze-knappen, eller kanske snarare funktionen, som dagen till ära fyller hela 60 år. Och det är säkerligen 60 år som den har varit både älskad och hatad, beroende på om man tillhör de som studsar upp så fort klockan ringer eller om man är mer av en seglivad sort på morgonkvisten.

Det var den 8 juni 1956 som snooze-knappen gjorde entré i vad som kallas ”den första mänskliga väckarklockan”. Där kunde man med ett knapptryck flytta fram väckningen med 10 minuter. Väckarklockan med snooze-knapp var en innovation från Thomas Edisons firma Genreal Electric och blev en försäljningssuccé.

Sedan dess har förstås tekniken utvecklats och man kan numera ställa in det intervall man själv önskar, ställa in flera alarm samtidigt, använda olika ringsignaler för varje alarm och så vidare. Men ordet och fenomenet ”att snooza” lever vidare – så även de delade åsikterna om man hatar eller älskar snoozandet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.