Därför är det helt logiskt att dricka varmt kaffe varma dagar!

shutterstock_427205566

Solen står högt, värmen stiger och du kan inte tänka dig något annat än en riktigt riktigt härlig…varm kopp kaffe? Jorå, det finns absolut ett gott skäl till att dricka kaffe även varma dagar – men passa på innan svetten lackar!

Anthony Bain tar sin kandidatexamen vid Centre for Heart, Lung and Vascular Health vid universitetet i British Columbia. Till sajten Science of Us förklarar han varför det faktiskt är fullt logiskt att ta sig en het kopp kaffe, en het dag.

När vi är varma så kyls kroppen ner naturligt främst genom att vi svettas och då främst genom att svetten avdunstar från huden. Kroppen känner av temperaturer i vävnaden via ett nätverk av sensorer som finns i huden och i andra centrala delar av kroppen. Sensorerna sänder i sin tur signaler till den del av hjärnan (hypotalamus) som kontrollerar hur vi svettas. Om signalerna indikerar att vi är för varma så börjar vi svettas mer.

När vi dricker en varm dryck så överreagerar plötsligt de värmesensorer som finns i vår mage. De skickar då starka signaler till hjärnan att ”nu är det varmt som attan”. Som svar på dessa signaler reagerar hjärnan med att sätta igång en överproduktion av svett. Tack vare svetten som dunstar från huden så minskar värmen i kroppen – med andra ord triggar en varm dryck, som kaffe, en reaktion som faktiskt gör att vi blir svalare i slutänden.

Men – och det finns ett men, det här gäller inte om du redan är varm och svettig för istället för att svetten från kaffet hjälper till att kyla ner dig så droppar den, tillsammans med den svett som redan finns, ner på marken och gör ingen nytta alls.

Summa summarum, om du redan är varm och svettig – ta en kall dryck. Annars kan det vara en god idé att ta en varm kopp kaffe en varm försommardag!

Källa: Science of Us

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.