Fredagsinspiration: 5 hälsosamma skäl till att lyssna på musik!

shutterstock_288576443

Schlager, pop eller rock, dansband, klassiskt eller punk – oavsett val av musik så kan det när helgen kommer vara skönt att bara sjunka ner i sin soffa och lyssna på favoritmusiken. För visst är det så att musiken påverkar din hälsa positivt – vi ger dig fem riktigt hälsosamma anledningar till att lyssna på musik. Vilken musik lyssnar du helst på?

Musik påverkar hjärnan och man har gjort olika undersökningar och studier på vilken effekt det har på oss människor i olika sammanhang.

Det var inte förrän nyligen man faktiskt började förstå vilka mekanismer som ligger bakom musikens positiva påverkan på oss människor.

Här är fem hälsosamma anledningar till att musiken förbättrar din hälsa och ditt välmående.

…och du, du missar väl inte intervjun med Melodifestivalvinnaren Gladys del Pilar som du kan läsa här.

5 hälsosamma skäl till att lyssna på musik

shutterstock_265728038

Minskar stress och oro

Att lyssna på långsam och låg musik, utan text eller högljudda instrument, kan lugna oss människor även när vi är riktigt stressade eller påverkade av exempelvis smärta. Forskare har bland annat studerat hur musik påverkar människor som genomgår ett kirurgiskt ingrepp. Det visade sig att musik bidrog till att patienterna behövde betydligt mindre morfin mot smärtan. I en annan studie visade det sig att musik till och med var mer effektfullt vid oro i samband med operation än att ta läkemedel mot oro.  Även om det ibland är svårt att särskilja musikens positiva egenskaper från annan omvärldspåverkan som till exempel social kontakt visade en studie vid ett barnsjukhus att musik hade en unikt bidragande effekt till att minska oro och stress hos barnen.

shutterstock_171423263

Minskar smärta

I en studie från 2013 fick 60 patienter med diagnostiserad fibromyalgi lyssna på musik en gång om dagen under fyra veckor. När man jämförde de patienter som fick lyssna på musik mot de som inte lyssnade på musik visade det sig att de som hade lyssnat på musik upplevde betydligt mindre smärta och mindre depressiva symtom. I en annan studie fick patienter som hade genomgått en ryggradsoperation lyssna på musik som de hade valt själva. Musiken lyssnade de på kvällen innan operation till två dagar efter operationen. Undersökningar visade att jämfört med en grupp som inte lyssnat på musik så upplevde patienterna som lyssnat på musik betydligt mindre smärta efter operationen.  Sambandet mellan musik och smärtlindring är inte helt klart men man tror att dt har att göra med dopamin och att musiken minskar stressen på såväl kropp och sinne och därmed ger en smärtlindrande effekt.

shutterstock_163444559

Musik kan förbättra immunsystemet

Att musik skulle kunna hjälpa till att förebygga sjukdom kan låta otroligt men det är vad forskare vid Wilkes universitet tror. De mätte ett ämne som finns i kroppens immunförsvar i den allra första försvarsbarriären mot sjukdomar. Man mätte nivåerna innan och efter att personerna i studien genomgått fyra olika varianter, lyssna på en klickande ton, lyssna på radio, lyssna på lugnande musik och bara sitta i en tyst miljö. Det visade sig att den grupp som hade lyssnat på lugnande musik hade en betydligt högre nivå av ämnet än de övriga i studien vilket skulle kunna tyda på att musik faktiskt kan hjälpa till att stärka immunförsvaret.

shutterstock_283931438

Musik kan förbättra minnet

Att njuta av musik frigör dopamin och det har kunnat länkas samman med motivation vilket i sin tur påverkar inlärning och minne. Forskare har bland annat studerat hur personer som förlorat minnet på grund av sjukdom påverkas av musik. 2008 lät forskare en grupp patienter som drabbats av stroke lyssna på självvald musik, ljudbok eller ingenting dagligen. Man mätte sedan humör, livskvalitet och andra kognitiva egenskaper efter en vecka, tre månader och ett halvår efter stroken. Det visade sig att den grupp som lyssnat på musik hade et betydligt förbättrat verbalt minne och bättre fokus jämfört med de andra grupperna. De var också mindre deprimerade och förvirrade vid varje mättillfälle. I en annan studie lät man personer med demens under 10 veckor få antingen sånglektioner eller lektioner i musiklyssning. En grupp fick varken eller. När man sedan följde upp studien visade det sig att sjunga och lyssna på musik hjälpte till att förbättra humör, minne och i viss män även handlande och uppmärksamhet.

shutterstock_184557554

Musik hjälper till vid träning

De allra flesta lyssnar nog på musik när de tränar men forskning bekräftar faktiskt att lyssna på musik är positivt för den som tränar. Det är forskare i Storbritannien som har låtit deltagare i en studie lyssna på motiverande musik, icke motiverande musik eller ingen musik alls medan de använde ett löpband. Samtidigt mättes nivåerna av träning och utmattning och det visade sig att för båda de grupper som lyssnade på musik förbättrades orken när man kontrolljämförde med andra grupper. Dessutom svarade de som lyssnat på motiverande musik att de kände sig bättre efter träningen.

Vilken musik lyssnar du helst på? Kommentera gärna i bloggen eller på vår Facebooksida. Nu ger vi er veckans recept och tänker önska trevlig helg så ses vi igen på måndag!

Trevlig helg!

Redaktionen

shutterstock_340620968 kopiera

Fyra fantastiskt festliga fingerfoods – till mingelfesten!

Ingen fest utan något ätbart, men våga tänka längre än bara snittar gjorda på bröd. Här tipsar vi om inte mindre än fyra festliga recept på mingelvänlig fingermat som säkert går hem hos gästerna.

Recepten är hämtade ur kocken och krögaren Sebastian Schauermanns receptbok 100 fingerfood (Massolit förslag) och innehåller massor av inspiration och recept på fingermat.  Här hittar du hela receptet på Doktorn.com

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.