Fredagsinspiration: World Voice Day – 4 sätt att göra rösten hörd!

shutterstock_226268665

Precis som allt annat har även rösten en egen dag – World Voice Day – och den uppmärksammas varje år den 16 april. Vi berättar om dagen, varför den firas och inspirerar till hur du bäst kan utnyttja din röstförmåga.

Rösten är unik, ingen låter den andra lik och alla språk, dialekter och tonlägen gör att vi kan särskilja oss från varandra. Ofta ser vi rösten som en självklarhet och tar den för given. Men stanna upp en stund och tänk på hur det skulle vara om vi inte hade någon röst, om den plötsligt försvann. Då skulle vi behöva finna nya sätt att kommunicera och uttrycka våra känslor.

Det är därför World Voice Day finns, eller på svenska Världsröstdagen, för att uppmärksamma röstens betydelse i vår vardag och för vår livskvalitet. På svenskt initiativ har firandet blivit globalt sedan 2013. World Voice Day firas i över 50 länder i hela världen med hundratals olika röstliga evenemang och upptåg, konserter, tv-program, symposier, öppet hus och kurser i syfte att uppmärksamma den mänskliga rösten ur alla tänkbara perspektiv. Här kommer några egna förslag på hur du kan dra nytta av din röst och göra den hörd:

shutterstock_300869585

Sprid glädje! Bjud på dig själv och få andra att le. Inget sprider väl mer glädje än ett hjärtligt skratt!

shutterstock_255180313

Sjung ut! Vare sig man har sångröst eller ej så gillar alla att sjunga, om inte inför andra så åtminstone hemma när ingen hör. Så ta ton och testa röstkapaciteten!

shutterstock_57997489

Vårskrik! Alla som har sett Ronja Rövardotter minns hennes vårskrik. Gör detsamma och välkomna våren med ett ordentligt vårskrik!

shutterstock_368875385

Socialisera! Pratar gör vi varje dag, men ta chansen att bekanta dig med någon ny. Överallt finns sociala situationer, vi måste bara våga öppna munnen och ta till vara på dem.

Föredrar man andras röster framför sin egen så kan man förstås gå på konsert, föredrag eller lyssna på en stand up-komiker istället. På wvd.forts.se kan man läsa om olika röstarevenemang som arrangeras i morgon på World Vocice Day.

Och kom ihåg, du har bara en röst – den är viktig, ta väl hand om den!

Trevlig helg!
Redaktionen

Veckans recept: Kalkontandoori med vitlök och yoghurt

46_inlaga_100_Fingerfood_final.indd

Så kallad fingermat är mer än bara snittar gjorda på bröd. Det är enkelt, gott och roligt – och helt ärligt, visst blir väl mat godare om man äter med händerna! Här bjuder vi på smakrika kalkonspett! Receptet hittar du här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.