I bloggen: Missa inte utställningen ”Ikoner – en utställning om att få finnas”!

Kungen, ur Ikoner - en utställning om att få finnas, ett samarbete mellan Fotografiska och Glada Hudik-teatern. Foto: Emma Svensson.

Kungen, ur Ikoner – en utställning om att få finnas, ett samarbete mellan Fotografiska och Glada Hudik-teatern. Foto: Emma Svensson.

Under gårdagen på självaste World Down Syndrome Day öppnade utställningen ”Ikoner – en utställning om att få finnas” på Fotografiska i Stockholm. Utställningen är ett samarbete mellan bland annat Fotografiska och Glada Hudik-teatern och även idag och under morgondagen kommer aktiviteter som uppmärksammar just Downs syndrom att hållas på museet.

Fotografiska skriver själva följande i ett pressmeddelande:

Det sägs att man kan bedöma ett samhälles nivå av kultivering genom hur man behandlar några av sina mest utsatta; de dömda och de med handikapp. Gemensamt för dem, precis som för alla andra, är att bland det värsta vi kan drabbas av är isolering. Att inte få finnas med i gemenskapen, att bli lämnad utanför, är fatalt för flockvarelsen människan. Sedan urminnes tider är där en grupp som ständigt negligerats, exkluderats och osynliggjorts; de som är födda med Downs syndrom.

Genom Glada Hudik-teaterns arbete har även denna grupp fått ta plats på scenen, och det med stor internationell framgång. Med Ikoner – en utställning om att få finnas äntrar de nu även den fotografiska scenen.

Utställning fokuserar på temat ikoner, framtagna av scenograferna och kostymörerna Helena Andersson och Linda Sandberg och fotograferade av fotograf Emma Svensson. Tanken är att ikonerna ska symbolisera något som alla kan förhålla sig till och drömma om. ”Det allmänmänskliga varandets ständiga kamp mellan hopp och förtvivlan, dröm och verklighet, begränsningar och möjligheter.” Förutom fotografierna visas även en film om föräldraskap av Emmynominerade Pieter ten Hoopen och Mattias Skoglund, samt ett ”bakom-reportage” om hur projektet vuxit fram och från när modellerna fotograferas.

Utställningen är ett samarbete mellan Fotografiska for Life, Glada Hudik-teatern och Aftonbladet och pågår på Fotografiska fram till femte juni i år. Man har även planerat in en turné  då även intresset för utställningen har varit stort ute i landet. I samband med öppningen av Ikoner – en utställning om att få finnas, arrangeras också ”F Talks” på Fotografiskas barscen måndag, tisdag och onsdag från kl 18.00 samt även guidade visningar i utställningen.

  • Tisdag 22 Mars: Fotografen bakom de fantastiska bilderna Emma Svensson (grundare av Rockfoto) pratar om sitt arbete med utställningen.
  • Onsdag 23 Mars: Pär Johansson från Glada Hudik-teatern och Sören Olsson. Sören berättar om sin son som han kallar ”Prins annorlunda”.

Vill du läsa mer om Downs syndrom rekommenderar vi den här artikeln.

Här hittar du Fotografiska…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.