Internationella njurdagen – tips på hur du bäst tar hand om dina njurar!

shutterstock_362131391

Högt blodtryck, diabetes eller njursjukdom i släkten är alla faktorer som kan öka risken för att du själv ska drabbas av njursjukdom. Men även om du inte har någon av dessa riskfaktorer så är det viktigt att ta hand om njurarna, ett av kroppens absolut viktigaste organ. Vi har tipsen till en god njurhälsa!

Tipsen kan hjälpa till att hålla njurarnas funktion igång som de ska och att de är vid god hälsa genom livet.

Håll koll på vätskebalansen

Tvärtemot vad många ibland tror finns det, menar läkare, inget som tyder på att dricka mycket mer vätska än vanligt skulle förbättra njurfunktionen. Rent allmänt kan det däremot vara bra för hälsan att du får i dig den mängd vatten du behöver på en normal dag (runt 4-6 glas) och hålla koll på vätskebalansen.

Ät hälsosam mat

Även om njurarna i sig ofta tål att du äter all möjlig mat så vet man att diabetes och högt blodtryck kan orsaka problem med njurarna. Av den anledningen är det därför bra att äta hälsosamt och hålla såväl vikt som blodtryck på en jämn och bra nivå. Att hålla vikten och förebygga diabetes är nämligen ett mycket bra sätt att hålla också dina njurar vid god hälsa.

Motionera regelbundet

Precis som med maten så är regelbunden motion att rekommendera på grund av de indirekta positiva hälsoeffekter det ger. Minskad vikt, minskad risk för högt blodtryck. Regelbunden motion är därför en bra vana för att förebygga eventuella njurproblem i framtiden. Det kan vara bra att veta att för mycket motion däremot, särskilt om du är relativt otränad och inte vid god hälsa, kan leda till att njurarna blir för ansträngda. Är du osäker på om du kan sätta igång att motionera? Tala med din vårdmottagning som kan ge dig råd kring mat och motion.

Tänk på vad du stoppar i dig

Överdriven konsumtion av vissa receptfria läkemedel, kosttillskott och örter kan påverka njurarna negativt. Allt handlar om vad du tar, hur ofta och varför. Om du är osäker – tala med personalen på apoteket, hälsokostbutiken eller med din läkare så undviker du att få problem med dina njurar.

Sluta röka

Att röka är överlag ohälsosamt och rökning påverkar hela kroppen, även njurarna. Detta då rökningen kan skada blodkärlen vilket kan minska blodflödet in njurarna. Det i sin tur gör att njurarna då inte kan fungera optimalt. Dessutom ökar rökning risken för högt blodtryck samt risken att drabbas av njurcancer. Så ett rökstopp är att rekommendera (här kan du läsa mer om hur du kan få hjälp att sluta röka).

I riskzonen – håll koll

Om du har diabetes och/eller högt blodtryck ligger du i riskzonen för njursjukdom. Du bör då regelbundet kontroller att dina njurar fungerar som de ska samtidigt som du genomför rutinbesök för att kontrollera din diabetes och ditt höga blodtryck. Då kan man ha koll på dina njurar och förekomma eventuella problem som kan uppstå.

Det vanligaste är att njurarna påverkas av annan sjukdom så en av de viktigaste förebyggande åtgärder du kan göra är att ta hand om dig och din kropp – ät hälsosamt, motionera regelbundet och håll koll på vikten. God allmän hälsa ger glada hälsosamma njurar!

Fakta njurarna

  • Njurarna är cirka 12 cm på längden och ligger i vävnaden bakom bukhålan, på var sin sida av ryggraden.
  • Njurarna är det organ i kroppen som kräver mest blod. Det innebär att det rinner cirka 700 liter blod genom varje njure under ett dygn.
  • Njurarna ansvarar för kroppens inre miljö.
  • I njurkanalerna återtas 99 procent av vattnet i primärurinen men inte slaggprodukterna.
  • Alla personer kan drabbas av njursjukdom men det går att minska risken att bli sjuk. Cirka 20-30 procent av patienterna med svår njursvikt hade kunna undvika sjukdomen genom sundare levnadsvanor.

Fakta Internationella njurdagen

Den 10 mars är det internationella njurdagen som i år arrangeras för tionde året i rad. Syftet är att uppmärksamma hur viktiga njurarna är för kroppen och att öka medvetenheten kring olika typer av njursjukdomar varav en av de mest allvarliga är njurcancer. Njurdagen blir också ett startskott för att marknadsföra den nybildade patientföreningen Njurcancerföreningen.

Källa: Cleveland clinic

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.