Fredagsinspiration: Du har blivit bönhörd – vi guidar dig till bästa bönan!

shutterstock_288908219

De är nyttiga och finns i flera olika varianter så nog lär du hitta en som faller dig i smaken – vi guidar dig bland bönorna och ger dig tips på vilken böna som passar till vad. Helt enkelt en obönhörligt bra fredagsinspiration!

Gör som italienarna och laga mat med bönor som bas. Dess olika färger, former och konsistenser kommer garanterat addera en ny dimension till dina vanliga maträtter.

Cannellini

shutterstock_57300193

Krämig och mild smak som går bra ihop med lammrätter. Blir även gott i sallader, grytor och soppor eller varför inte äta som de är.

Svart böna

shutterstock_237124582

Fasta och lite mindre till storleken är de svarta bönorna som är rika på järn och har en söt smak. Twista till fredagstacosen genom att göra fish tacos med svarta bönor! Galet gott, men se till att skölja av bönorna först, annars har de en tendens att färga av sig.

Stor vit böna

shutterstock_149899241

Den stora vita bönan är smörig med en smak som drar åt mandel. Äter du stora vita bönor får du i dig mycket protein och kostfiber, men håller nere på fettet. Använd bönorna i sallader, grytor eller soppor.

Mungböna

shutterstock_344819225

En liten grön böna som påminner om dess släkting grön ärta. Mungböna gör sig till exempel bra i den indiska nationalrätten daal.

Berlotti

shutterstock_195249899

Gillar man en lite nötigare smak är det berlottibönan man ska äta. Krämig konsistens och spräcklig i färgen, som dock försvinner om man kokar den. Liksom stora vita bönor är berlottibönor fettsnåla och innehåller mycket protein och kostfiber. En klassiker i det italienska köket som passar i de flesta maträtter.

Kidneyböna

shutterstock_228682186 (1)

Mild, söt och mjölig men ändå fast till konsistensen är denna njurformade böna. Kidneybönan är en riktigt bra basböna och passar i matlagning för mustiga grytor och matiga sallader – men kan också ätas som den är, så god är den!

Sojaböna

shutterstock_255330358 (1)

Här har vi en böna som bara sprutar ut protein! Det är också den mest fettrika av alla bönor, som dock bara innehåller omättat fett. Annars innehåller den också gott om järn och kalcium. Använd till att göra biffar eller testa att byta ut kikärtorna mot sojabönor i hummusen.

Observera att bönor som man vanligtvis köper är torkade och måste blötläggas innan man äter dem. Läs på förpackningen vad som gäller. Med det sagt tänkte vi ge er veckans recept, som såklart innehåller bönor, och passa på att önska er en riktigt trevlig helg och ett stort lycka till för alla som åker Vasaloppet i helgen!

Trevlig helg!

Redaktionen

shutterstock_132732329__

Biffar med kidney- och sojabönor

Att göra vegetariska biffar är både smarrigt och enkelt. Med kidney- och sojabönor får du även gott om nyttigt protein.

De vegetariska biffarna kan till exempel ätas som hamburgare, med bröd och dina vanliga tillbehör, eller så äter du biffarna med exempelvis rotfrukter och någon god sås. Här hittar du hela receptet på Doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.