Vad alla hundägare bör veta om 1 mars

shutterstock_175204865

Den 1 mars infaller något som alla hundägare bör vara medvetna om.

Mellan den 1 mars och 31 augusti föds många ungar ute i det vilda och fåglarna häckar. För att skydda de nyfödda djuren är det därför koppeltvång på hundar i hela landet från och med den 1 mars. Den hundägare som inte följer detta riskerar böter.

Även om koppeltvånget just avser perioden 1 mars till 31 augusti gäller att man som hundägare håller vovven under uppsikt även resten av året. Hunden får varken förfölja vilt (om det inte är en jakthund) eller störa allmänheten, oavsett tid på året. Vilka koppelregler som gäller utöver detta varierar från kommun till kommun där man till exempel i Stockholm har koppeltvång på offentliga platser (undantaget är Långholmens klippbad samt inhägnade rastgårdar).

Såhär skriver Jordbruksverket om ägaransvar gällande hund: ”Det är hundägaren som ansvarar för vad hunden gör när den är på allmän plats. Du som har hund måste se till att den inte stör eller skrämmer människor eller andra djur. Om hunden skadar någon eller förstör något är du ersättningsskyldig. Om du besväras av ett djur på grund av nyligen inträffad händelse kan du ringa polisen på telefonnummer 114 14. Om du blir störd genom att hunden skäller eller förorenar kan du kontakta kommunen.”

Så glöm inte att koppla din fyrbenta vän – även om du upplever att du har kontroll så kan hundens instinkter alltid ta över och på våren är det många spännande dofter i luften. Dessutom kan det alltid finnas andra djur, trafik eller bergsklippor som vi människor inte hinner se och där hunden kan skada sig. Bättre då att ta det säkra före det osäkra och mys på promenaden, men med kopplet på!

Källa: Jordbruksverket, Metro

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.