Fredagsinspiration: Få en sundare relation till din mobil – 8 sätt att koppla ner och koppla av!

shutterstock_305904398

Mobiltelefonen, vännen som är med dig när du väntar på någon eller något, du har den bredvid dig när du somnar och när du vaknar. Ibland kan det bli stressigt och då kan ni behöva en paus från varandra. Här får du tips på hur du kan koppla av och koppla ner!

Egentligen behöver du inte lägga ifrån dig mobiltelefonen helt, det kan vara skönt med kontroll, att veta vart barnen är, när nästa möte börjar och minnesanteckningar om allt mellan himmel och jord. Däremot finns det tips och tricks som kan hjälpa dig att koppla av en stund utan att mobiltelefonen stör.

Har du något eget tips på hur du kopplar ner och kopplar av? Dela gärna med dig i kommentarsfältet eller här på vår Facebooksida.

shutterstock_151817570

1. Stäng av

Stäng av mobiltelefonen. Ibland kan det vara skönt att slå av telefonen helt. Bestäm dig för en stund när din mobiltelefon ska vara helt av, minst en gång under helgen till exempel. Det behöver inte vara en lång stund men den ska vara avstängd helt. Om du går på bio, teater eller liknande – stäng av mobilen. Sätt den inte bara på ljudlöst, du frestas lätt att kolla i alla fall. Stäng av den helt och hållet!

shutterstock_265479530

2. Flygläge/Offline

Flygläge innebär att telefonen är bortkopplad från datanätet och även Wi-Fi (om du inte slår på det igen). Om du använder funktioner som inte kräver en direkt uppkoppling, till exempel nedladdad musik eller nedladdade ljudböcker, kan det vara ett skönt sätt att få slappna av en stund eftersom telefonen då inte går att nå och du inte heller får uppdateringar och liknande. Om du ändå vill lyssna på musik, podcasts eller titta på något program erbjuder många tjänster idag en möjlighet att ladda ner innehåll så du kan ta del av det utan uppkoppling, så kallad offline-nedladdning. Då kan du njuta av din favoritserie eller podcast utan att bli störd av notifieringar.  Inga sms eller samtal kan heller kopplas till din telefon. Glöm inte att slå av flygläget när du har haft din lugna stund. Flygläget är även perfekt om du enbart vill använda din telefon som kamera, vilket många gör. Då kan du bara göra just det utan att bekymra dig för att bli störd eller frestad att kolla statusuppdateringar och liknande.

huawei-mate-8-disturb

3. Ljudlöst

De allra flesta smartphones på marknaden låter ringklockan ringa även om du har telefonen på ljudlöst. Utnyttja detta läge när du ska sova eller vilar så du får lugn och ro. Använd också ljudlöst när du är på till exempel en middag så stör du inte andra vid bordet. Glöm inte att även slå av vibrationen så att den inte stör. Vissa nya smarta telefoner har ett stör ej-läge där du kan ställa in att telefonen under vissa tider, som på natten, inte ska ge ifrån sig ljud annat än om vissa utvalda kontakter ringer eller skickar meddelanden och att väckarklockan ska vara låta på morgonen.

shutterstock_269832020

4. Lämna telefonen hemma

Det kan låta både absurt och läskigt men att lämna telefonen hemma kan vara en riktigt nyttig övning. Testa, om du inte klarar det kanske du borde fråga dig om du är mobilberoende? Det kan vara skönt att ha mobiltelefonen hemma under en promenad eller om du är på gymmet. Leta fram den gamla mp3-spelaren och njut av att inte ha mobilen med dig en stund!

shutterstock_304703912

5. Låt mobilen vara innan läggdags

Forskare menar att vi bör låta mobilen vara minst en timme innan vi ska sova. Vår förmåga att sova gott påverkas nämligen negativt av det ljus som skärmen på mobilen eller surfplattan avger. Så om det går, lägg undan mobilen ungefär en timme innan du kryper till kojs och njut av en ännu bättre nattsömn!

shutterstock_247856542

6. Separat jobbmobil

Många använder enbart en mobiltelefon för såväl arbete som privat bruk. Det kan vara stressande att få jobbmejl, jobbsamtal och liknande när man inte arbetar. Därför kan det vara en bra idé att separera dessa så att du med gott samvete under helgen kan stänga av och lägga undan jobbtelefonen för att slå på den igen på måndag morgon. Fråga din arbetsgivare om du har möjlighet till en arbetstelefon eller köp en enklare privat mobil, det kan minska mobilstressen relaterat till arbetet!

shutterstock_263236724

7. Låt mobiltelefonen bli din hjälpreda

Använd den till träning, matlagning och andra nyttiga funktioner. Låt telefonen vara inte bara en leksak och ett kommunikationsverktyg utan samla appar (små program) och tillbehör som du kan koppla ihop med telefonen och som du vet du kan använda i vardagen och – använd dessa. Du kan göra allt från träna till laga nyttig mat och hålla reda på dina mediciner med mobiltelefon.

shutterstock_348254837

8. Ta kontrollen – det är din mobiltelefon, ditt liv!

Även om diskussionerna går varma så ska du utgå från ditt behov när det gäller att vara uppkopplad. Trivs du med att använda de funktioner som erbjuds via smartphones, njut. Men glöm inte att lyfta blicken och se verkligheten också, det är därför vi ger dessa tips. Ta kontrollen över ditt mobilanvändande så kommer du må bättre!

Med det sagt tänkte vi ge er veckans recept, en spännande lavendel- och blåbärssmoothie, och önska alla våra bloggläsare en riktigt trevlig helg.

Trevlig helg!

Redaktionen

shutterstock_296169449 (1)

Lavendel- och blåbärssmoothie

Ibland kan det vara härligt koppla av en stund och bara njuta av livets små ljusglimtar, som den här välsmakande lavendel- och blåbärssmoothien.

Låt smakmixen av lugnande lavendel, friska blåbär och mandelmjölk omfamna dig i just ditt ögonblick. Här hittar du hela receptet på Doktorn.com

En reaktion på ”Fredagsinspiration: Få en sundare relation till din mobil – 8 sätt att koppla ner och koppla av!

  1. Ping: Fredagsinspiration – Macilane´s blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.