Fredagsinspiration: Spännande och ovanliga Alla Hjärtans Dag traditioner runt om i världen plus veckans recept!

shutterstock_17506741

Rosor, kort och choklad i all ära – men visste du att i ett land så är det en gris som du ska ge bort för att visa din uppskattning på Alla Hjärtans dag medan du i andra länder klär upp dig i färgglada kläder för att gå med i parader och karnevaler! Med andra ord har Alla Hjärtans Dag sina traditioner runt om i världen och vi har listat några av dessa – du kanske hittar någon ny tradition som du tycker vi borde anamma i Sverige?

Kommentera gärna i bloggen eller på vår Facebooksida. Själva fenomenet med Alla Hjärtans Dag som en företeelse går tillbaka ända till medeltiden och är med andra ord inget nytt, kommersiellt, påhitt. Att det har utvecklats till det senare genom åren kan vi dock med säkerhet konstatera, i alla fall i Sverige och många länder med oss. Oavsett om du tycker Alla Hjärtans Dag är ett jippo eller om du använder dagen till att visa någon du bryr dig om din uppskattning så finns det massa spännande traditioner över hela världen på just den här dagen.

shutterstock_129563795

Argentina

I Argentina firar man inte bara Alla Hjärtans Dag utan man låter en hel vecka handla om kärleken!

shutterstock_280109546

Brasilien

I Brasilien är det full fart på Alla Hjärtans Dag då dagen infaller samtidigt som karnevalerna runt om i landet. I Brasilien firar man även 12 juni en motsvarighet till Alla Hjärtans Dag, ”Dios dos enamorados”.

shutterstock_344632256

England

England har en lång tradition av Alla Hjärtans Dag-firande och även om många av de äldre traditionerna fallit bort genom årens lopp så finns det en kvar, nämligen Jack Valentine. Det är som en slags tomte på Alla Hjärtans dag som kvällen innan den 14:e besöker familjer med godis och presenter. Den här traditionen lever främst kvar i Norfolk i England.

shutterstock_329818451

Filippinerna

På Filippinerna har man en tradition som samlar otroliga skaror människor, nämligen massbröllop. 2013 gifte sig hela 4 000 par samtidigt på Alla Hjärtans dag.

shutterstock_112137761

Frankrike

Traditionen med kärleksbrev sägs ha sina rötter i just Frankrike där det första kärleksbrevet skrevs av hertigen Karl av Orleans. Sitt kärleksbrev skrev hertigen under med ”Din Valentin” och än idag skickar många kärleksbrev kring just den här dagen.

shutterstock_241840048

Ghana

Som ett av världens främsta exportländer av kakao kanske det inte är förvånande att den 14 februari inte bara är Alla Hjärtans Dag utan också nationella chokladdagen i Ghana.

shutterstock_317746937

Guatemala

Många belackare av Alla Hjärtans Dag påpekar att mycket av det som omger Alla Hjärtans Dag förutsätter att man har en partner. Så är dock inte fallet i Guatemala där det på Alla Hjärtans Dag, som kallas  ”El Día del Cariño”, är lika viktigt att visa kärleken till sina vänner som till en eventuell partner. Dessutom firas dagen i Guatemala City med en stor parad i där man klär upp sig i färgglada kläder.

shutterstock_116504368

Italien

I Italien är det bra att ha koll på sina språkkunskaper då en Alla Hjärtans dag-tradition är att ge ett kort med romantiska ordspråk på fyra olika språk. Kortet ger man bort tillsammans med ”baci perugina”, hasselnötsfyllda chokladpraliner. Dessutom sägs det att den första man ser på alla hjärtans dag kommer att bli ens framtida make eller maka. Så håll ögonen öppna!

shutterstock_147744140

Japan

För japanerna handlar Alla Hjärtans Dag om att skämma bort männen. Kvinnor ger traditionellt choklad till manliga familjemedlemmar, vänner och kollegor. Traditionen kallas ”Giri Choco” vilket betyder ungefär ”choklad utan romantiska intentioner”. Men, om kvinnan istället vill visa sin kärlek ger hon bort ”Honmei Choco”.

shutterstock_229769230

Sydkorea

Sydkoreas Alla Hjärtans Dag-firande liknar det i Japan. Precis som i Japan är det även i Sydkorea en månad senare, 14 mars, männens tur att uppvakta kvinnorna. Och ännu en månad senare, den 14 april, uppmärksammas alla singlar eller de som inte blev uppvaktade på Alla Hjärtans Dag.

shutterstock_251325184

Taiwan

I Taiwan har man vänt på ordningen så den 14 februari är det kvinnorna som uppvaktas och den 14 mars männen. I Taiwan har rosorna en stor betydelse, får du röda rosor betyder det att du är enda kärleken, är rosorna 19 till antalet betyder det att det är för alltid. Får du 180 rosor, jag då innebär det att du fått den stora frågan om du vill gifta dig!

shutterstock_314149679

Tyskland

Som de allra flesta ger också tyskarna bort rosor, choklad och kort på Alla Hjärtans Dag. Men vill du verkligen visa din kärlek till någon finns det bara en sak du bör ge bort nämligen, en gris. Till saken hör att du inte behöver ge bort en livs levande gris, det räcker med en mjukisgris, chokladgris eller liknande. Grisen står nämligen för både lycka och åtrå!

shutterstock_120159808

USA

I USA firas Alla Hjärtans Dag stort och det är den amerikanska förlagan som vi svenskar har anammat mest. Precis som här så ger man bort choklad, rosor, kärleksbrev men också gåvor som smycken, presenter, middagar och resor.

Oavsett om du firar Alla Hjärtans Dag eller inte hoppas vi att du får en fantastisk helg. Veckans recept är även det inspirerat av hjärtat, receptet innehåller nämligen ingredienser som sägs vara hälsosamma för ditt hjärta.

Så, med veckans recept och dessa fakta från runt om i världen önskar vi er en härlig Alla Hjärtans Dag och trevlig helg!

Redaktionen

shutterstock_264025547 kopiera

Hjärtvänlig smoothie

Den här smoothien på druvor och havre är enkel att tillreda, har en utsökt smak, ger dig energi och är en bra start på morgonen. Dessutom är det en fantastisk huskur för att rena blodet och sänka kolesterolet.

För de som lider av hjärtproblem eller som har ett högt kolesterolvärde är den här smoothien ett smart val. Den är inte bara hälsosam utan är även mycket enkel att smälta, rik på fibrer och förbättrar matsmältningen.  Här hittar du hela receptet på Doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.