Fredagsinspiration: Värmande dryck för den trendkänsliga

Får det lov att var en kopp kaffete? Den nya trenddrycken är 100 procent kaffe men sägs smaka precis som örtte. Drick det varmt nu på vintern och som svalkande iste under stekheta sommardagar.

Drycken bryggs precis som te men består av soltorkat kaffebär, närmare bestämt av skalet och fruktköttet från det torkade bäret. Därav har det också fått sitt namn, Cascara, som är spanska och betyder just ”skal”. Kaffebären har alltså tills nyligen gått till spillo i den vanliga kaffetillverkningen, som ju bara använder bönorna.

I USA har de såklart reda anammat trenden med att dricka Cascara och eftersom vi vill vara redo när trenden slår i Sverige har vi sammanställt lite användbara fakta och idéer för dig att ta del av.

  • Historisk sett började man först odla kaffe i Yemen och där dricker man fortfarande mängder av Qisher, ett te som bryggs av kaffebäret.
  • Cascara har sitt ursprung i Costa Rica och har en sötsyrlig smak med karaktär av torkade frukter såsom tamarind, russin, dadlar och nypon. Det är visserligen kaffe, men ger en helt ny smakupplevelse.
  • Brygg drycken på samma sätt som du gör med te. Låt sedan dra i 5-7 minuter innan du börja sippa på drycken.
  • Eftersom det är en slags korsning mellan kaffe och te kan man välja om man vill använda en fransk kaffepress eller tefilter. Föredrar man att låta de torkade bären flyta fritt i upphettat vatten går det också bra.
  • För kalla vinterdagar gör sig drycken bäst som varm, men kan även drickas om du vill svalka strupen. Du gör enkelt iste på Cascara genom att tillsätta lite citron, en gnutta råsocker och lite färsk mynta för fräschörens skull. Fyll upp med is och servera.
  • Experimentera gärna med olika smakkombinationer för att hitta din favorit!

Det spekuleras i om Cascara är det bästa av två världar och den som är lika förtjust i kaffe som den är i te håller kanske med. Nu behöver man ju inte välja längre! Vad spår du för framtid för drycken – flipp eller flopp?

Och med den trendspaningen önskar vi trevlig helg!

Redaktionen

Veckans recept: Rödbetssoppa med pepparrotskräm

shutterstock_234631021

Soppor passar på matbordet året runt men kanske lite extra under kalla vinterdagar. Den här välsmakande rödbetssoppan serveras med pepparrotskräm vilket ger en extra smakhöjning.

Se hela receptet här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.