Musik och konst med positivt budskap om hiv

Fotokälla_läkare_utan_gränser-hiv-aids-sydafrika

Med rapmusik och gatukonst vill en grupp hivpositiva i Kapstaden förmedla att man kan leva ett hälsosamt liv som hivpositiv om man bara ser till att testa sig och få behandling.

Ett av de mest effektiva sätten att förebygga hiv/aids är genom att visa att behandling är möjlig. Vet man om att hiv inte innebär en dödsdom är man mer benägen att testa sig och kan få behandling, något som begränsar sjukdomens spridning avsevärt.

I Khayelitsha, en kåkstad i Kapstaden där var femte vuxen lever med hiv, har därför en grupp hivpositiva tillsammans med Läkare Utan Gränser skapat två gigantiska väggmålningar på en av kåkstadens mest kända byggnader. Budskapet på väggmålningar förmedlar att det finns behandling och att man kan leva ett normalt liv även med hiv.

Producenten och artisten P’zh och har även skrivit en låt, Life beyond HIV, där han uppmanar alla sydafrikaner att stå upp emot hiv med tre enkla budskap – testa dig, ta dina mediciner och använd kondom. Låten framförs på xhosa och engelska, för att lyssna på hela låten:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.