Fredagsinspiration: Nu söker vi nya solrosor – vi ger ut biobiljetter till dig som delar med dig av din berättelse! Dessutom, vintertid och sommartid, varför har vi det?

shutterstock_315335792

Vem kom egentligen på idén med sommartid, som vi nu ställer bak klockan från, och hur länge har vi i Sverige egentligen haft sommartid? Det är frågor som du får svar på i dagens blogginlägg. Dessutom, vill du ha möjlighet att gå på någon av höstens storfilmer gratis? Passa på att dela med dig av din solskenshistoria till oss på Redaktionen så kan turen bli din!

För 35 år sedan, 1980, beslöt man att Sveriges skulle börja använda sommartid. Sommartid sträcker sig från sista söndagen i mars till sista söndagen i oktober. Anledningen till att det alltid sker på helgen är för att minimera den påverkan en tidsomställning har på samhället. Sommartid innebär att vi ställer fram klockan en timme och nu på söndag, när vi går till vintertid, flyttar vi klockan en timme bakåt.

Sommar- och vintertid har alltid varit föremål för debatt. Vissa menar att omställningen i sig är en större risk mot samhället då det enligt en del forskare påverkar hälsan negativt men även ställer till det organisationsmässigt. Andra tycker det är bra med sommartid och vintertid då tanken är att du kan ta vara på morgonljuset och de långa kvällarna bättre. Detsamma gäller vilken av tiderna man i så fall bör införa året runt – vissa tycker att vintertiden, som egentligen heter normaltid, borde råda året runt medan andra anser att sommartid bör vara den tid som gäller. Vad tycker du? Gå in och rösta här.

Tre snabba fakta om sommartid

  • Att införa sommartid kom ursprungligen från en engelsman, William Willet som 1907 i en broschyr framförde förslaget med syfte att kunna utnyttja soltimmarna under dagen.
  • Sommartiden började användas under första världskriget för att spara energi genom att ta tillvara på alla solens timmar men infördes  först 1980 i Sverige.
  • Reglerna för sommartiden står inskrivet i svensk lag, ”Förordning (2001:127) om sommartid”. EU har samordnad sommartid sedan 1996 och därmed används den i hela EU.

Nu över till biobiljetterna! Som ni vet så söker vi på Redaktionen efter solskenshistorier som rör vård och omsorg. Det kan vara allt från det trevliga bemötandet på vårdcentralen till ambulanspersonalen som stöttade och tog hand om när det behövdes.

Har du någon solskenshistoria som du vill dela med dig av? Skriv i så fall till info@doktorn.com, märk ditt e-mejl med ”Solrosen” eller skicka via vanlig post till DOKTORN.com Isafjordsgatan 32B, 164 40 KISTA och märk kuvertet eller kortet ”Solrosen”.

Vi ser fram emot din solskenshistoria och de bidrag som publiceras i Tidningen Doktorn får två biobiljetter som tack. Så missa inte att skicka in din solskenshistoria redan idag!

shutterstock_319322432

Med det sagt tänkte vi ta helg, glöm inte att ställa tillbaka klockan på söndag. Som alltid kommer det en liten påminnelse på vår Facebooksida imorgon, lördag.

Vi hoppas ni får en trevlig helg så ses vi igen på måndag!

Redaktionen

shutterstock_315768620 (2)

Varm och god rotfruktssoppa

En god och nyttig rotfruktssoppa som dessutom värmer inombords smakar gott kyliga dagar.

Hur mycket rotfrukter och vilka du vill ha i kan variera, prova olika varianter. Att använda en mixer är bra om man vill ha lite slätare soppa, men det går även bra att hacka mindre bitar eftersom de mjukar upp sig under kokningstiden. Här hittar du hela receptet på www.doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.