Äldre med rätt att känna vinden i håret

Cykling-uden-alder-Hugo-Tove-Else-foto-Ole-Kassow-1600x703

Att på äldre dagar ta sig runt i staden och smidigt förflytta sig mellan olika platser kan vara lättare sagt än gjort, men tack vare projektet Cykling utan ålder ges de äldre möjlighet att göra just det.

Projektet, som startade i Köpenhamn 2013, går ut på att frivilliga cyklister skjutsar runt de äldre som sitter i specialanpassade lastvagnar. De äldre får känna vinden i håret och kan i lugn och ro njuta av omgivningarna och stanna till i parker om de så önskar.

Malmö var först ut bland de svenska städerna att haka på det danska exemplet och nu har Cykling utan ålder även nått Stockholm, rapporterar Sveriges radio P5 STHLM. I stadsdelen Södermalm har pensionärer på äldreboenden just nu chansen att testa på en cykeltur och responsen från de äldre har varit minst sagt positiv.

Maria Hillblom, en av personerna bakom projektet i Stockholm, säger att det är lite som en cykeltaxi. Pensionärerna är helt lyriska och cykelturerna bringar verkligen livsglädje.

Om man hellre önskar vara den som trampar så är alla välkomna att ansöka om att bli volontär. Allt som krävs är egentligen lite kondition och lokalkännedom.

 

Bildkälla: Cycling without age hemsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.