Fredagsinspiration: Grattis ägget på din dag!

shutterstock_261971381

Äggets dag firar 20 år och inträffar den andra fredagen i oktober varje månad – vilket råkar vara i dag. Därför uppmärksammar vi ägget och ger er intressant läsning kring dess näringsvärde, hur vi helst vill ha vårt ägg och, såklart, äggstra roliga fakta!

I Sverige är ägg omåttligt populärt och dess försäljning har ökat med nästan 50 % de senaste tio åren. En anledning är förstås hälsotrenden. Ägg har nämligen en hög proteinhalt, hela 7 gram i ett enda ägg, och innehåller nästan alla näringsämnen som kroppen behöver. Ska man nämna något som saknas i ägg så är det egentligen bara kolhydrater och C-vitamin.

Hur var och en vill ha sitt ägg varierar såklart, men de flesta av oss (57 %) verkar föredra sitt ägg kokt och allra helst med en krämig gula. Det visar en färsk undersökning som branschorganisationen Svenska Ägg låtit göra.

Och det här med en krämig gula är faktiskt en lyx som är få förunnade. I många andra länder kan man inte äta löskokta eller krämiga ägg på grund av salmonellarisken. Att vi kan göra det i Sverige är tack vare ett långsiktigt och målinriktat arbete med hög hygienkontroll genom hela produktionskedjan, förklarar Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska ägg.

Förvaring och hållbarhet

Ägg är ett känsligt livsmedel, vars hållbarhet förlängs avsevärt vid förvaring i kylskåp i sin kartong/förpackning. Äggkartongen anger bäst-före-datum för äggen, som enligt EU-regler är 28 dagar efter värpdagen. Svenska ägg som förvarats på rätt sätt har däremot en längre hållbarhet än så. Förvaringstemperaturen har störst inverkan på äggets hållbarhet. Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga sidan nedåt, håller sig färska i minst 2 månader.

Så kokar du ett perfekt ägg

Lägg äggen i en kastrull och fyll på med minst 10 cm vatten. När det börjar koka, sätt en äggtimer på 6-7 minuter för hårdkokta ägg med fast gula, eller 3-5 minuter för mediumkokt ägg med krämig gula. Häll sedan bort vattnet från kastrullen och spola äggen omgående med kallt vatten ett par minuter.

Roliga äggfakta

  • Cirka 5 miljoner ägg äts varje dag i Sverige.
  • 7 gram fullvärdigt protein innehåller ett ägg.
  • 57 % föredrar kokt ägg. Majoriteten vill ha ägget med en krämig gula.
  • Eggs Inc. är Sveriges första snabbmatskedja med en meny baserad bara på ägg.
  • Ägg är, näst efter bröstmjölk, den mest kompletta naturliga näringskällan.
  • Äggulan är rik på D-vitamin, som vi nordbor ofta har brist på under vinterhalvåret.
  • 222 ägg per person och år äter vi i Sverige, vilket är betydligt mindre än i många andra europeiska länder.
  • äggkalkylatorn.se kan du räkna ut hur mycket protein du behöver per dag och hur många ägg det motsvarar.

Astrid Lovén Persson sammanfattar det hela med att säga att ägg är näringsrikt, mättande, klimatsmart och inte minst gott!

Vi håller med och bjuder självklart på ett smarrigt äggrecept som ni kan se här nedan.

Ha nu en underbar helg!
Redaktionen

Veckans recept: Pannkaka med kantareller, dill och räkor

shutterstock_99593972 pannkaka kantareller räkor veckans recept matrecept ägg

Tänk vad mycket gott man kan trolla fram om man har ägg hemma. Här ger vi receptet på en pannkaka med lite vuxnare smaker i form av kantareller och räkor. Ta del av receptet här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.