Nobelpriset i medicin går till läkemedel mot parasiter

shutterstock_53135455

Nu börjar vinnarna av årets Nobelpris tillkännages och Nobelpriset i medicin går till tre forskare vars upptäckter har möjliggjort för mänskligheten att bekämpa parasiter och malaria.

Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2015 går med en gemensam hälft till William C. Campbell och Satoshi Ōmura för deras upptäckter rörande en ny terapi mot infektioner orsakade av parasitmaskar. Den andra hälften av Nobelpriset går till Youyou Tu för hennes upptäckter rörande en ny terapi mot malaria, skriver Nobelförsamlingen i ett pressmeddelande.

Campbell och Omura upptäckte ett nytt läkemedel, Avermectin. En vidareutvecklad form av läkemedlet har radikalt minskat förekomsten av flodblindhet och lymfatisk filariasis. Därtill har det även visat sig vara effektiv mot en rad andra parasitsjukdomar. Youyou Tu upptäckte Artemisinin, ett läkemedel som avsevärt sänkt dödligheten för patienter som lider av malaria. Hon är för övrigt den tolfte kvinnan att vinna Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Parasitsjukdomarna är ett globalt hälsoproblem som årligen kräver hundratals miljoner liv. Infektioner orsakade av parasitmaskar slår främst till mot människor i fattiga länder, men tack vare upptäckterna av Avermectin och Artemisinin har behandlingen av de förödande parasitsjukdomarna revolutionerats. Det globala genomslaget av upptäckterna samt deras nytta för mänskligheten är gigantiska och har bidragit till stora vinster i form av minskat lidande och förbättrad global hälsa.

Fakta malaria

Orsak. Malaria sprids via malariamyggor och orsakas av encelliga parasiter, som infekterar de röda blodcellerna.

Symtom. Infektionen ger upphov till feberattacker. Andra symtom kan vara illamående, huvudvärk och muskelvärk. I vissa fall kan malaria även leda till svåra organskador som kan ha dödlig utgång.

Diagnos och behandling. Diagnos ställs genom mikroskopisk fynd av malariaplasmodier i blod eller antikroppar mot malaria. Det finns flera mycket effektiva läkemedel mot malaria, däribland det traditionella klorokin och kinin. Artemisinin tillhär däremot en ny klass malarialäkemedel och är unik genom att den avdödar malariaparasiten på ett tidigt stadium. Det gör Artemisinin till den mest effektiva behandlingen för svåra former av malaria.

Campbell  Omura Tu

Nobelpristagarna i fysiologi eller medicin år 2015. Från vänster: William C. Campbell, Satoshi Ōmura och Youyou Tu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.