Höga arsenikhalter i ris – farligast för barn

shutterstock_299937077

Redan i våras rapporterades det om att ris innehåller det cancerframkallande ämnet arsenik och nu ändrar Livsmedelsverket sina kostrekommendationer. Småbarnsföräldrar avråds bland annat från att ge sina barn riskakor.

Vi bör alla dra ner på konsumtionen av ris, men för barn är det desto viktigare i och med att de väger mindre. Barn under 6 år avråds till exempel från att äta riskakor överhuvudtaget, då dem innehåller för höga halter av arsenik, rapporterar SVT nyheter. Äldre barn uppmanas också till att inte äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger per vecka. Till risprodukter räknas exempelvis risgrynsgröt, risnudlar och frukostflingor baserade på puffat ris.

För vuxna är det inte lika farligt att äta risprodukter, om man däremot vet med sig att man äter ris väldigt ofta kan det vara bra att dra ner på intaget.

Ett tips för att minska mängden arsenik i vanligt ris är att koka riset som du kokar pasta, det vill säga med ett stort överskott av vatten som du sedan häller av. Arsenikinnehållet i riset kan då halveras. Man kan också se till att inte välja fullkornsvarianten alla gånger, eftersom den oftare innehåller högre halter av arsenik.

Fakta arsenik i ris
Arsenik är ett grundämne som förekommer naturligt i berggrunden och i grundvattnet på flera platser på jorden. Det är det mest cancerframkallande ämnet som finns. Varför just ris innehåller så mycket arsenik är för att ris har en förmåga att lätt binda arsenik medan det växer. Det spelar heller ingen roll om man väljer ekologiskt eller icke-ekologiskt ris, båda innehåller lika mycket arsenik.

Livsmedelsverket har visat att flera risprodukter på marknaden innehåller höga halter av arsenik. Det innebär inga akuta risker, men på lång sikt kan det innebära ökad risk för bland annat cancer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.