Fredagsinspiration: Fem goda skäl till att äta äpplen & veckans recept!

shutterstock_213014182

Härliga tider, strålande tider – äppeltider! Vad passar då bättre än ett inspirerande blogginlägg som ger dig fem riktigt goda anledningar till att äta äpplen. Vilka är förresten din favorit, röda eller gröna äpplen?

En fråga som ofta återkommer är om du bör äta skalet på äpplet. Är det onyttigt eller nyttigt, farligt eller ofarligt? Här varierar svaret, du kan äta skalet på svenska ekologiska äpplen. Importerade, icke-ekologiska äpplen bör du skala eller åtminstone skrubba med en mjuk borste innan du äter det. Dels för att få bort kemikalier och dels för att få bort den vaxande hinnan som visserligen ska bidra till att äpplet håller bättre men som kan vara mer eller mindre hälsosamt. Anledningen till att om möjligt undvika att skala äpplet är att de flesta nyttigheterna i äpplet sitter precis under just skalet.

Fem goda anledningar till att äta äpple

shutterstock_309867671

1. Det är gott

Visserligen är smaken ett föremål för individens egna tycke men vi på Redaktionen tycker nog i alla fall att generellt så är äpplen gott. Huruvida det ska vara röda eller gröna äpplen råder det dock delade meningar om!

shutterstock_60232732

2. Håller dig mätt

Äpplen är rika på fiber vilket hjälper till att öka mättnadskänslan och minska suget efter till exempel mellanmål. Eftersom det ökar och bibehåller mättnadskänslan bidrar det till att du inte känner dig lika hungrig vilket också kan vara bra om du försöker gå ner i vikt. Du undviker på så vis småätande!

shutterstock_62641327

3. Du får i dig C-vitamin

Äpplen bidrar till att du får i dig18 procent av ditt dagliga intag av C-vitamin. C-vitamin stärker inte bara kroppen utan ett dagligt intag av C-vitamin har i forskning visat sig kunna förebygga olika former av cancer.

shutterstock_172732100

4. Tar hand om magen

Är du känslig för fiberrik mat så är inte äpplen något för dig. Vill du däremot kicka igång en dålig mage och stimulera matsmältning och tarmfunktion kan äpplen hjälpa dig på vägen!

shutterstock_106835852

5. Tar hand om hjärtat

Äpplen innehåller flavonoider som man i forskning har sett kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. Flavonoiderna finns främst i skalet så ta gärna vårt tips i början av inlägget och ät skalet också!

Har du några egna råd eller vill dela med dig av vilka äpplen du tycker bäst om är du som alltid välkommen att kommentera här i bloggen eller på vår Facebooksida. Med det sagt tänkte vi ge er veckans recept, som naturligtvis innehåller äpple, och passa på att önska alla våra läsare och besökare en trevlig helg!

Redaktionen

shutterstock_314442341

Muffins med äpple och hasselnötter

Dessa muffins är ett perfekt mellanmål före eller efter träning, gärna med mjölk.

Fullkornsmjöl ger fibrer och cottage cheese i smeten ger en bra källa till protein. Här hittar du hela receptet på www.doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.