Inga fler produkter med cykliska silikoner i Apotekets hyllor

shutterstock_87335636

Apotekskedjan Apoteket tar bort alla sina produkter som innehåller så kallade cykliska silikoner. Detta efter varningar om att ämnena som återfinns i hår- och hudvårdsprodukter kan vara skadliga för hälsan.

Ingredienserna är vanligt förekommande i kosmetiska produkter och hjälper bland annat till att göra hudkrämen lättare att smörja på huden samt gör håret mindre statiskt.

Men nu har EU:s vetenskapliga kommitté bedömt att den vanligaste cykliska silikonen, cyklopentasiloxane, i höga halter kan skada levern och andningsorgan. Ett annat ämne, Cyclotetrasiloxane, misstänks kunna påverka fertilitet och skada foster.

Med det som grund beslutade Apoteket att plocka bort alla produkter innehållandes cykliska silikoner från sortimentet. Detta gjorde de den 31 augusti och hoppas nu att fler gör detsamma.

Ännu finns inga EU-förbud om förekomsten av cykliska silikoner i produkter, men Apoteket väljer att agera ändå. Anledningen är att ämnena är strukturanaloga och därmed är det rimligt att tro att samtliga varianter av cykliska silikoner har negativa effekter på hälsan.

Läkemedelsverket ser i dagsläget ingen fara med cykliska silikoner, men vill man minimera riskerna så kan man välja produkter som innehåller en mindre mängd. Håll då utkik i innehållsförteckningen efter dessa cykliska silikoner som anses osäkra:

  • Cyclopentasiloxane (vanligaste formen)
  • Cyclotetrasiloxane
  • Cyclohexasiloxane
  • Cyclotrisiloxane
  • Cyclometikon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.