Minnet sviker Pang i bygget-stjärnan

Prunella-Scales

Prunella Scales är mest känd för oss svenskar för sin roll som den koleriske hotellägare Basil Fawltys temperamentsfulla hustru Sybil Fawlty i klassikern Fawlty Towers, på svenska Pang i bygget. Nu har stjärnan dock drabbats av demenssjukdom som förvärras för varje år som går.

Den omåttligt populära serien Pang i bygget skapades av John Cleese och dåvarande hustrun Connie Booth. John Cleese spelar den excentriske Basil Fawlty som tillsammans med hustrun Sybil, spelad av Prunella Scales, äger och driver hotellet Fawlty Towers på orten Torquey i England. Sedan den framgångsrika premiären 1975 har de totalt två säsongerna som spelades in repriserats på tv runt om i världen och 2014 hade Fredriksdalsteatern med Eva Rydberg i spetsen världspremiär för scenversionen av serien. Förutom John Cleese och Prunella Scales spelade även Connie Booth och Andrew Sachs två av huvudrollerna som hushållerska Polly respektive kyparen Manuel.

I en intervju nyligen med programledaren Piers Morgan berättade Prunella Scales make sedan 53 år, skådespelaren Timothy West, att den älskade skådespelerskan har drabbats av alzheimer. Prunella Scales minns inte längre något från sitt äktenskap och trots att hon satt i publiken och såg tv-intervjun med maken så kom hon direkt efteråt enligt Piers Morgan inte ihåg någonting från intervjun eller de två timmar som intervjun spelades in. Piers Morgan säger i en kommentar att det tydligt visar hur allvarlig alzheimers sjukdom är och att man behöver uppmärksamma sjukdomen ytterligare.

Du kan läsa mer om hur hjärnan påverkas, bakomliggande orsaker till och symtom vid Alzheimers sjukdom i den här artikeln.

Här kan du se en scen ur Pang i bygget. Serien finns bland annat att köpa som DVD-box för den som vill se mer:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.