Viktigt: Så undviker du värmeslag – vi tipsar!

shutterstock_207182236

Nu är sommaren här på allvar och under veckan kommer temperaturen på många håll klättra upp till, och säkert lite över, 30 grader. Därför är det viktigt med förebyggande åtgärder för att undvika värmeslag – vi har tipsen.

Tänk på att vissa grupper är mer utsatta än andra när det är varmt. Det gäller exempelvis små barn såväl som äldre personer men också husdjur. Dessa grupper är i större behov av solskydd, vätska, skugga och lugn och ro än andra. Det är inte alltid som det är bra att ta med farmor eller hunden i bilen och på stranden en riktigt varm dag, inte heller att låta barn leka ute utan solskydd och täckande klädsel. Med hjälp av våra tips kan du förebygga värmeslag (läs mer om värmeslag och hur du agerar vid värmeslag här):

Så undviker du värmeslag

shutterstock_77834338

Drick mycket vid varmt väder och fysisk påfrestning. Se alltid till att ha vätska med dig för när det är varmt svettas vi mer och risken ökar att du drabbas av uttorkning och värmeslag.

shutterstock_129663074

Klä dig lätt och luftigt, då hjälper du kroppen att andas. Genom lätta och luftiga kläder undviker du att bli alltför varm och instängd – och att kroppen drabbas av allt för stora påfrestningar i sommarvärmen.

shutterstock_154778879

Skydda huvudet mot stekande sol. Det gäller även om du klipper gräs, sitter ute och tar en bok eller går på en promenad. Solen är lika stark då som om du ligger och solar på stranden – så kom ihåg att använda något som täcker huvudet.

shutterstock_73673515

Undvik stor fysisk ansträngning när det är varmt. Ta en paus då och då, utsätt dig inte för mer fysisk aktivitet än din kropp signalerar att den klarar av. En varm dag påverkas du mer än vanligt av fysisk aktivitet och då gäller det att vara lyhörd.

shutterstock_187908896

Lämna aldrig ett barn ensamt i en låst bil (eller husdjur, se nästa punkt), även om du bara gör kortare ärenden så kan hettan i bilen snabbt bli en dödsfälla för ditt barn. Lämna inte heller barnet under tjocka täcken i barnvagnen. Använd inte plastöverdrag (eller något annat täckande överdrag som filtar) till barnvagnen i sommarvärmen (läs mer; Läkare varnar: Täck inte över barnvagnen med filt). Vid behov, använd luftigt flugnät om du är orolig för insekter, knott och mygg.

shutterstock_192796223

Våra husdjur, såväl hundar och kaniner som katter, marsvin, fåglar med mera – påverkas också av värmen och kan drabbas av värmeslag. Se alltid till att ditt husdjur har tillgång till färskt vatten till exempel. Det gäller även om du och din hund går på en promenad i sommarvärmen. Följer hunden med till stranden eller ut i trädgården, se till att det finns en plats för skugga där hunden kan lägga sig. Det gäller också husdjur i bur som man har ute på sommaren, ditt husdjur ska alltid kunna lägga sig i skugga om det behöver. Och du, lämna aldrig aldrig aldrig husdjur i bilen, om än för en kort stund. Du vet aldrig vad som händer på vägen och du riskerar inte bara att någon krossar en ruta i din bil för att få ut ditt husdjur utan även att bli polisanmäld och såklart värst av allt, att åsamka ditt husdjur smärta och i värsta fall orsaka dödsfall.

Källa: Civilförsvarsförbundets kursmaterial

En reaktion på ”Viktigt: Så undviker du värmeslag – vi tipsar!

 1. En gammal pajsare på staden som läste på en skylt i apoteket om liknande råd att dricka extra i värmen, han suckade djupt och undrade hur han skulle ha råd
  att dricka mer. Det var ju så dj-a dyrt på systemet…
  Om man nu vågar komma med skämt i det här sammanhanget. Själv har jag upptäckt att jag går ner litet i vikt varje dag – trots att jag dricker ”extra”, haha.
  Det värsta i den här värmen är att det där lilla vinglaset, som man förr rekommenderades för sitt hjärtas bättre liv, det är rena katastrofen i en sådan
  här värme. Om Doktorn.com skulle ge ett råd till så vore det:
  – Drick inte alkohol…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.