Bli pigg på morgonen – även utan kaffe!

shutterstock_139170359

Trots att svenskarna är ett kaffeälskande folk är det långt ifrån alla som gillar kaffe. Dessutom kan det vara så att man inte kan dricka kaffe av olika anledningar eller helt enkelt inte vill dricka kaffe på morgonen. Vill du ändå komma igång med en kickstart har vi tipsen som kickar igång din morgon – utan kaffet.

För en del är kaffet det man förlitar sig på när morgonen kommer och du behöver vakna till men det finns faktiskt andra vägar att ta när du behöver vakna till liv på dagen.

shutterstock_187650623

Solljus

Undvik att gömma dig under täcket och försöka undkomma solens strålar på morgonen. Solljuset säger nämligen till din hjärna att det är dags att vakna och komma igång med dagen. Enligt en studie vid University of Liege så är personer som exponeras för starkt ljus på tidigt på morgonen både mer alerta och har ökad hjärnaktivitet. Dessutom, att gå upp tidigt hjälper dig att komma i säng och sova bättre.

shutterstock_173834489

Massage

Du har säkert masserat tinningarna när du varit trött och seg men faktum är att en liknande teknik kan vara lika effektiv när det kommer till att vara pigg på morgonen. I en studie som utfördes vid universitetet i Michigan fick frivilliga stimulera fem punkter på kroppen i tre minuter per punkt. Uppe på huvudet, mellan tummen och pekfingret, nedanför knäskålen, under foten och vid nacken. Detta hjälpte till att minska känslan av trötthet på morgonen.

shutterstock_39236539

Vätska

Alla är vi lite uttorkade när vi vaknar och vätska kan hjälpa oss piggna till. Det allra bästa är iskallt vatten som får adrenalinet att komma igång och är du tillräckligt modig så kan det vara värt att sänka temperaturen i duschen på morgonen till kallare än du kanske egentligen tycker är bekvämt. Detta kan hjälpa kroppen att komma igång menar många.

shutterstock_276684407

Rörelse

Efter en natts sömn är blodcirkulationen inte den bästa så att börja dagen med en kvick promenad hjälper till att få kroppen att komma igång, endorfinerna att flöda och blodet att pumpas runt. Till och med att göra enkla, snabba övningar direkt du hoppar ur sängen kan få dig att piggna till betydligt snabbare eftersom snabba rörelser hjälper till att pumpa blodet till hjärta och hjärna.

shutterstock_99066836

Frukost

Frukosten är nyckeln till att få igång matsmältningen och ge dig energi efter en god natts sömn. Frukost hjälper även till att öka koncentrationsförmågan visar studier som gjorts på skolbarn. Att hoppa över frukosten tenderar även att leda till att du mer sannolikt äter snask och annat onyttigt under dagen vilket gör att dina energinivåer sjunker. En bra frukost hjälper till att starta dagen och håller dig igång inte bara under morgonen utan även större delen av förmiddagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.