Nationaldagsinspiration: Därför firar du Sveriges nationaldag!

Celebrating-National-Day-2048x1509

Visst var det något med Gustav Vasa? Eller hade det någonting med regeringsformen att göra? Vad är egentligen skillnaden på nationaldagen och Svenska flaggans dag och vem sjutton var Nils Ljunggren? Du kan ta det lugnt, vi ger dig snabbt och enkelt de främsta skälen till att vi firar Sveriges nationaldag imorgon – läs på och gläns med din kunskap medan du viftar med flaggan!

Här följer en lista på XX anledningar till att, förhoppningsvis i solen, vifta med svenska flaggan under morgondagen. Då kör vi!

Gustav Vasa

Visst har Gustav Vasa en koppling till nationaldagen. Det var den 6 juni 1523 som Gustav Vasa blev kung och Sverige ett enat land och en självständig stat (Kalmarunionen upphörde). Den här ”minnesdagen” togs fram någon gång under 1800-talet.

Regeringsformen

En annan händelse som inträffade 6 juni var att Hertig Karl (den blivande Karl XIII) 1809 skrev under en ny regeringsform antogs. Den regeringsformen höll i sig ända fram till 1974, då en ny regeringsform antogs. Beslutet om den nya regeringsformen togs även det den 6 juni men året innan införandet, 1973.

Nils Ljunggren och svenska flaggans dag

Sommaren 1915, under en militärtjänstgöring, kom grosshandlaren Nils Ljunggren med en idé, nämligen att fira svenska flaggans dag. Tanken var att fira redan samma år men av olika anledningar sköt man på planeringen och man sköt på firandet till 1916 och passade då på att knyta svenska flaggans dag till åren då Gustav Vasa kröntes till kung respektive regeringsformen antogs. Det sägs att en annan anledning till att man valde just 6 juni var att det regnade på alla dagar utom just den 6 juni. Såväl kungahus som myndigheter och organisationer stödde idén med svenska flaggans dag. Allt eftersom åren gick delades flaggor ut och allt fler hem började ha egna flaggor. Det tillkom även klockringning i kyrkor och festligheter runt om i landet. Nationaldagen kallades Svenska flaggans dag ändra fram till 1983.

Viktiga årtal

  • 1983 Sverige hade traditionellt inte haft någon nationaldag och när man blev intresserad av att införa detta konstaterade de flesta att 6 juni var ett väl inarbetat datum. Sagt och gjort så 1983 blev svenska flaggans dag formellt nationaldagen.
  • 1996 Nationaldagen blev en salutdag, man skjuter alltså salut dagen till ära.
  • 2005 För att ”ge tillräckligt utrymme för att markera nationaldagens betydelse i det svenska samhället” beslöt man 2005 att nationaldagen även skulle vara en arbetsfri helgdag, en så kallad röd dag.

Hur vi firar nationaldagen är olika, för några betyder den inget mer än en röd dag, för andra – bland dom många nysvenskar, är 6 juni en symboliskt viktig dag. Runt om i landet, som du säkert vet, uppmärksammas nationaldagen med flaggor, mat och umgänge. Oavsett vad du tänkte ta dig för så har du nu lite extra kunskap att dela med dig av om varför vi firar just den 6 juni.

Med det sagt ger vi er veckans recept, önskar en härlig helg och nationaldag och så ses vi igen på måndag!

Trevlig helg!

Redaktionen

Källa: Wikipedia

Rökt lax med grön sparris

Rökt lax med kalla tillbehör blir ett perfekt inslag på buffébordet eller som förrätt. Lax är dessutom näringsrikt och innehåller nyttiga omega 3-fettsyror.

Fisk innehåller också D-vitamin som är viktigt för bland annat immunförsvaret. Hela receptet hittar du här på Doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.