Viktigt – välj en hjälm med grönt spänne till ditt barn!

cykelhjälm råd barnhjälm spänne grönt

När du väljer cykelhjälm till ditt barn är det superviktigt att hjälmen har ett grönt spänne. Det gröna spännet löser nämligen ut om ditt barn av någon anledning blir hängande i hjälmen, vilket är lätt hänt. Kontrollera även det finns ett grönt spänne på hjälmen ditt barn redan har. Vanliga cykelhjälmar kan vara farliga för barn!

Barn är ofta aktiva och gör precis det barn ska göra, leker. Men ibland kan det gå fel och om den hjälm barnen har på sig inte har ett fäste som löser ut så kan följderna bli tragiska, något som blev smärtsamt tydligt i samband med en olycka i Sundsvallstrakten nyligen.

Två bröder var ute och lekte i en lekpark varav den yngre av bröderna kommer springandes till sin pappa och berättar att storebror hänger livlös i lekställningen. På plats påbörjas hjärt-lungräddning och man lyckas få igång hjärtat. Pojken vistas nu nersövd på sjukhus och det är än så länge oklart hur utgången av den tragiska händelsen blir. Anledningen till olyckan var att spännet på pojkens hjälm inte hade lösts ut.

Olyckan till trots har pappan orkat gå ut via sin Facebooksida med ett tydligt budskap, och flera medier har även uppmärksammat samma budskap, nämligen att barnhjälmar måste ha ett spänne som löser ut sig om barnet blir hängandes i hjälmen. Trafikverket har på sin hemsida samlat några goda råd när det kommer till barn och hjälmar. Obs! Kontrollera gärna den hjälm dina barn använder, byt hellre ut en gammal hjälm mot en säker hjälm!

Råd gällande barnhjälmar

  • Vanliga cykelhjälmar kan vara farliga för barn
  • Barn i åldrarna upp till sju år bör ha en småbarnshjälm när de blir skjutsade på cykel eller cyklar själva.
  • Håll alltid uppsikt över vad dina barn gör, och välj en småbarnshjälm till de yngre barnen. Om olyckan skulle vara framme, löser spännet ut så att barnet inte fastnar.
  • En småbarnshjälm är en cykelhjälm som också är lämplig vid lek, eftersom den har ett spänne som automatiskt löser ut om barnet fastnar med hjälmen.
  • Kännetecknet för en småbarnshjälm är att spännet är grönt. Ibland är också hakbandet grönt. Det gröna spännet är konstruerat så att det löser ut vid en viss belastning, till exempel om barnet skulle fastna och bli hängande i hjälmen.
  • Det går inte att byta spännet på en småbarnshjälm så att det blir en cykelhjälm.
  • Det är stor risk att hjälmen inte fungerar som den ska om du försöker göra om den.

Man har enligt Trafikverket testat om hakbandet kan lösa ut för lätt om barnet cyklar omkull och testerna visar att det inte finns någon risk att säkerhetsspärren i hakbandet ska lösas ut om barnet cyklar omkull. Det finns även vissa godkända spännen som är vita men, eftersom grönt är den färg som nämns så är vår starka rekommendation att du som förälder eller anhörig går efter detta och väljer en hjälm med ett grönt spänne.

Redaktionens tankar går till pojken som var med om den aktuella olyckshändelsen och hans familj och vi hoppas att vi med det här inlägget kan bidra till att färre olyckor av den här typen händer. Du är självklart varmt välkommen att dela detta viktiga inlägg vidare så det får större spridning och vi ökar kunskapen om detta viktiga ämne!

Foto: Gd.se Källa: Trafikverket.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.