Angelina-effekten får fler att testa sig

1378663741_angelina-jolie-kids-aquarium_2-copy

I USA har antalet kvinnor som vill testa sig för bröst- och äggstockscancer ökat ordentligt den senaste tiden. Man kallar det för Angelina-effekten.

Angelina Jolies mamma avled i cancer 2007, 56 år gammal och hon har också förlorat sin mormor och en moster till följd av cancer. Kvinnor som bär samma gen som Angelina Jolie har en risk på 87 procent att få bröstcancer och 54 procents risk att få äggstockscancer. Det var i en artikel i dagboksform i tidningen New York Times tidigare i år som skådespelerskan skrev om sitt beslut. Då hade hon redan diagnostiserats med cancer och bland annat avlägsnat en mindre tumör. På grund av risken för återfall tog Angelina Jolie beslutet att operera bort sina bröst och äggstockar i preventivt syfte. Angelina Jolie hyllas nu av läkare för att hon delat med sig av sin historia och man har i USA sett en ökning av antalet kvinnor som vill testa sig för bröst- och äggstockscancer.

Jag sade till mig själv att jag måste vara lugn och stark, och att det inte finns någon anledning att tro att jag inte ska leva så att jag kan se mina barn växa upp och träffa mina barnbarn. Jag vill att andra kvinnor i riskzonen ska veta vilja möjligheter som finns.” Angelina Jolie, New York Times.

Redaktionen tycker det är stort att dela med sig av något så personligt och samtidigt inspirera andra att ta hand om sig och sin hälsa!

Mer läsning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.