Katastrofen i Nepal: Flera kan göra mera – din hjälp behövs!

nepal

I lördags inträffade en svår jordbävning med flera efterföljande skalv i Nepal. Skalven drabbade ett stort antal människor i regionen, bland annat upp emot en miljon barn, och behovet av hjälp är nu enormt. Vi har listat ett antal hjälporganisationer som du kan bidra till för att hjälpa till att förbättra situationen för de drabbade. Kom ihåg, din gåva är avdragsgill!

Jordbävningen, och nära 60 efterskalv, har orsakat stor förödelse i landet. Mer än 5 000 människor tros ha dött och man räknar så här långt med 50 000 är skadade. Antalet förväntas stiga ytterligare. Nära en miljon barn beräknas vara i akut behov av hjälp. Sverige har redan nu via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skickat ner en hjälpinsats men mer hjälp kommer att behövas, inte minst framöver och för att bygga upp samhället igen. Det gäller allt från viktiga grundläggande behov till att få vardagen att fungera. Nedan följer en lista på hjälporganisationer som just nu engagerar sig i katastrofen i Nepal. Vill du lägga till någon organisation till listan? Mejla oss på info@doktorn.com eller skriv på vår Facebooksida.

Glöm inte, alla bidrag är välkomna, stora som små – men tvivla aldrig på att din hjälp behövs och att flera kan göra mera!

Röda korset

”En mycket allvarlig jordbävning i närheten av Nepals huvudstad Kathmandu har drabbat befolkningen hårt. Röda Korsets utbildade frivilliga letar nu efter överlevare bland rasmassorna samt ger dem första hjälpen som en första fas i hjälpinsatsen. Mat, vatten, värme och någonstans att bo är prioriterat för de som drabbats. Röda Korset är på plats och hjälper.” Klicka här för att ge ditt bidrag

UNHCR

”Akut insamling till Nepal. På uppdrag av FN är UNHCR på plats i Nepal och ger stöd till de drabbade efter den kraftiga jordbävningen. Räddningsarbetet är i full gång. Bland annat har 11 000 presenningar och 4000 solenergilampor skickats. Förödelsen är enorm och hjälpinsatserna är livsviktiga. Ge en gåva idag och stöd dem som förlorat sina hem.” Klicka här för att ge ditt bidrag

UNICEF

”Nära en miljon barn är drabbade efter jordbävningen i Nepal och är nu i akut behov av humanitär hjälp. UNICEF finns på plats och räddar barns liv. Vi levererar livräddande förnödenheter som rent vatten och näring. UNICEF har arbetat i Nepal sedan 60-talet och när jordbävningen inträffade kunde vi omedelbart ställa om vårt långsiktiga utvecklingsarbete till akuta hjälpinsatser. Vi har tömt våra lokala lager och skickar nu mer personal och livräddande förnödenheter för att hjälpa barnen. Under de första dygnen är det kritiskt att barnen skyddas, får rent vatten, sanitet och näring. I de 35 drabbade distrikten räknar vi med att kunna nå 2,8 miljoner barn.” Klicka här för att ge ditt bidrag

SOS Barnbyar

”Jordbävningen i Nepal drabbar barnen allra hårdast. SOS Barnbyar arbetar med att ta hand om barn som blivit föräldralösa och att återförena barn som kommit bort från sina föräldrar. Vi tror att en kärleksfull familj är det allra viktigaste i ett barns liv. Alla borde få växa upp i trygghet och med respekt – ett ställningstagande som varit bärande för SOS Barnbyar sedan starten för över 60 år sedan. Som fadder till en barnby gör du, tillsammans med oss, skillnad för världens ensamma och mest utsatta barn.” Klicka här för att ge ditt bidrag

Gåvor till ideella organisationer är avdragsgilla vilket innebär att du som privatperson kan skänka mer utan att det kostar dig något extra. För att du ska kunna göra avdrag för din gåva och få lägre skatt måste de här skattereglerna vara uppfyllda:

  • Du måste vara privatperson och minst 18 år gammal.
  • Du måste skänka minst 200 kronor per gång.
  • Du måste skänka totalt minst 2 000 kronor per år till en eller flera godkända organisationer.
  • Du måste skänka till en organisation som blivit godkänd av Skatteverket för att få ta emot avdragsgilla gåvor. Röda Korset är en godkänd gåvomottagare.
  • Du anger namn och adress när du betalar gåvan så att vi kan skicka kontrolluppgift. Ange gärna även personnummer, vilket underlättar vår hantering av kontrolluppgiften till skatteverket.Om du uppfyller de reglerna så får du dra av 25 procent på sammanlagda gåvor från 2 000 till 6 000 kronor per år, vilket innebär ett skatteavdrag på 500 – 1 500 kronor. Uppgiften kommer att finnas förtryckt på din deklaration, du behöver inte själv göra något. Dina gåvor till godkända organisationer räknas automatiskt ihop av Skatteverket i din skattedeklaration.

Foto: UNICEF

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.