Så borstar du tänderna rätt

shutterstock_50853271

Första steget till god munhälsa och starka, friska tänder är att borsta tänderna. Det gör du säkert redan, men frågan är: borstar du rätt?

Från barnsben får vi lära oss hur viktigt det är att borsta tänderna. Slarvar vi med tandborstningen kan det bildas en beläggning på tänderna, så kallad plack, och det vill vi inte! Plack är en hinna av bakterier som täcker tänderna och tandköttet. Det är också den främsta orsaken till karies (hål i tänderna) och tandlossning, som är våra två vanligaste tandsjukdomar.

Allt vi äter och dricker påverkar vår tandhälsa, generellt kan du därför tänka att det som är bra för kroppen också är bra för tänderna!

Här kommer en guide till hur du borstar tänderna rätt.

  • Borsta morgon och kväll med fluortandkräm. Varje tandborstning ska ta cirka 2 minuter.
  • Sila tandkrämen mellan tänderna, då verkar fluoret bättre. Efteråt silar du endast en liten mängd vatten mellan tänderna.
  • Använd en lagom hård tandborste och tryck inte för hårt, det kan göra att tandköttet drar sig tillbaka och du kan få ilningar.
  • Använd en fräsch tandborste med mjukt och rörligt huvud. Byt ut tandborsten med jämna mellanrum.
  • Vinkla tandborsten så att stråna kommer åt alla gömmor och kan borsta bort placken. Skrubba varje enskild tand och tandköttet.
  • Kom ihåg utrymmet mellan tänderna – använd tandtråd! Om du börjar blöda vid rengöring är det ett tecken på att du behöver rengöra oftare.
  • När du har borstat klart kan du dra med tungan över tänderna. Känslan vi är ute efter är slät och polerad, så om ytan känns sträv behöver du troligen borsta grundligare.

Källa: Tandguiden.se

En reaktion på ”Så borstar du tänderna rätt

  1. Rune Winter

    Varför nämns inte eltandborste? Det är väl ändå det effektivaste sättet att borsta tänderna. Där finns eltandborstar med timers, 30 sek. per sida, upptill och nedtill, alltså sammanlagt 2 minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.