Fredagsinspiration: Ät mer grönt – odla dina egna kryddväxter

shutterstock_126006227

Piffa upp dina maträtter med färska kryddor! Att odla sina egna kryddväxter är enkelt. De flesta går även bra att torka och vissa går till och med att frysa in.

Kryddväxter uppskattar sol och värme. De behöver inte mycket skötsel och kan odlas inomhus, på balkongen eller i trädgårdslandet. En bonus är förstås att du alltid har färska kryddor till hands!

Tänk på att om du blandar flera olika växter i en och samma låda ska de högre växterna stå mot norr, annars täcker de solen för de lägre.

Kryddväxter gör sig bra i hälsosamma smoothies och recept på en sådan finner du längre ner (även om just denna inte innehåller någon av nedanstående kryddväxter).

Persilja

shutterstock_73168372

Persilja är en tvåårig växt, men med rätt skörd kan den bli flerårig. Kryddan passar till det mesta och är den vanligaste av våra färska kryddor. Persilja finns som krus- och slätbladig. Plantera på våren i en näringsrik, väldränerad jord. Läget ska vara soligt eller halvskuggigt. Persilja kan även frysas.

Basilika

shutterstock_137546354

Trivs bäst i ett vindskyddat och varmt läge med jämn fuktighet i jorden. Planteras med fördel i växthus. Basilika finns i många varianter både vad gäller smak, färg och form på bladen. Som torkad förlorar basilikan mycket av sin smak. Allra bäst smaker den som färsk, men bladen kan även frysas.

Timjan

shutterstock_216853453

Växten är flerårig och blir 10-20 cm hög. Timjan gör sig bra i krukor och behöver inte så mycket vatten. Placera gärna utomhus i bästa solläge.

Oregano

shutterstock_176843360

Den klassiska pizzakryddan odlar du bäst i ett läge som är soligt och torrt. Satsa på en jord med hög kalkhalt och som är sandblandad och mullrik. Oregano kallas även kungsmynta. Kryddan har välbevarad smak även som torkad och färska blad går bra att frysa in.

Dragon

shutterstock_76297285

En flerårig växt som blir hela 60-80 cm hög. Om du vill använda dragon i matlagning ska du leta efter den franska dragonen, den har bättre smak än den ryska. Placera dragon i ett soligt, varmt och vindskyddat läge. Jorden ska vara väldränerad och mullrik. Dragon kan frysas.

Rosmarin

shutterstock_104195150

Här har vi en riktig soldyrkare till kryddväxt! Allra bäst gör den sig i en väldränerad kruka på en solig och skyddad plats. Duscha gärna plantan emellanåt.

Mynta

shutterstock_110946872

Det finns flera olika sorter av mynta. Växten sprider sig lätt, varför den passar bra för odling i kruka. Mynta vistas gärna i både sol och halvskugga. Jorden ska gärna vara lätt fuktig, väldränerad och näringsrik.

Veckans recept: Grön smoothie med selleri och banan

detoxsmoothie sellerismoothie smoothie banansmoothie.jpg

En inte bara väldigt god och grön smoothie utan dessutom fylld med nyttigheter. Se hela receptet på www.doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.