Påskinspiration: passa på att påskpimpa cykeln så cyklar du säkert!

shutterstock_205625500

Preliminär statistik från Transportstyrelsen visar att antalet cyklister som avled i trafiken fördubblades i fjol jämfört med året innan. En del av säkrare cykeltrafik är att ta hand om din cykel ordentligt så nu när det är långledigt och påsk – varför inte passa på att gå igenom cykeln så den är redo för säsongen. Vi ger dig en checklista på hur du gör!

Nu när vädret börjar bli allt varmare är det läge att plocka fram cykeln för härliga och hälsosamma cykelturer i vårsolen. För att känna dig så trygg och säker på din cykel behöver du kolla igenom den ordentligt, särskilt om den har stått hela vintern. Vi tipsar hur du gör!

Förutom de råd som vi kommer att lista kan vi inte nog trycka på vikten av att använda cykelhjälm. Det är en billig livförsäkring för såväl kortare turer som längre. Bland de argument man kan höra är några klassiska att ”hjälm förstör håret” (det finns faktiskt en ny hjälm som inte förstör frisyren, läs mer om hjälmen Hövding här) eller att ”jag kör ju försiktigt” och ”där jag cyklar är det lugnt”. Nå, en allvarlig skada mot huvudet förstör med all säkerhet också frisyren och även om du kör försiktigt är det inte säkert att alla andra gör det. Och även om du tycker att vägen du cyklar på är lugn kan det alltid hända något som får dig att tappa uppmärksamheten och du trillar omkull. Då är det värt att använda cykelhjälmen – det är huvudsaken!

Glöm inte heller ett godkänt lås – särskilt om din cykel är dyrbar. Sverige är ett av de länder där det stjäls flest cyklar och tyvärr har det visat sig vara relativt svårt att få tillbaka sin cykel. Därför är det bra att använda ett rejält cykellås och, om man har möjlighet, ställa in cykeln i garage, friggebod eller liknande som man kanske har tillgång till. Många bostadshus har cykelförråd – men även om du ställer in cykeln behöver den vara låst för att försäkringen ska gälla. Det gäller självklart även utomhus!

Så, varför ska du ”rusta” din cykel inför våren? Jo, först och främst av säkerhetsskäl. Bromsar uppskattar du nog att de fungerar – till exempel. Men det är långt ifrån lika komplicerat som att göra service på en bil, ofta behöver du bara göra några mindre åtgärder och kanske tvätta av cykeln så är du reda att rulla ut på vägarna!

CHECKLISTA

  1. Tvätta cykeln – använd ljummet vatten och en borste
  2. Rengör kedjan och torka av med en trasa
  3. Kolla belysningen fram och bak och att alla reflexer är hela och rena
  4. Pumpa upp däcken
  5. Dra åt alla muttrar, skruvar, vevarmar, ekrar och pedaler
  6. Kolla så att bromsarna fungerar som de ska
  7. Kolla så att styret inte sitter löst
  8. Om hjulen slår i sid- och höjdled – lämna in cykeln hos cykelhandlaren för riktning
  9. Olja in kedjan och kolla så att den är lagom spänd (den ska inte gå att dra mer än 1 cm upp eller ner)

Glöm inte bort att tvätta cykeln, smuts sliter nämligen på cykeln. Tvättråd för cykel: Använd ljummet vatten, men inte högtryckstvätt. Vanlig slang är bäst. Undvik fräna avfettningsmedel, det kan leta sig in och ta bort smörjet. Rengör de olika delarna noggrant, men se till så att inte vatten tränger in i cykelns lager. Avsluta med att torka av med trasa.

Om du ändå är ”ute och cyklar” i det fina vårvädret, ta med dig veckans recept i en termos och njut av den härliga våren – glöm inte, hittar du ett vårtecken, ta en bild och skicka in till vår vårtävling. Du kan vinna en bok och en årsprenumeration! Du skickar in bilden plus en kort motivation varför du tycker om våren till fraga@doktorn.com, märk mejlet ”Vårtävling”

Med det sagt tänkte vi ta påskhelg – hoppas att ni får bra väder där ni bor, nu börjar det definitivt bli varmare. Ta hand om varandra så ses vi igen nästa vecka.

Glad påsk!

Redaktionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.