Bli fadder – till en mört!

shutterstock_127219310

För att fler ska börja lämna in sina överblivna läkemedel på apotek, finns en sajt där du kan bli fadder åt en mört och dela detta på Facebook. Nej, det är inte ett skämt – utan helt sant!!

I Apotek Hjärtats nya kampanj har mörten en huvudroll som budskapsbärare. Mörten är en utsatt fiskart vars fortplantning störs av läkemedel så till den grad att den kan bli tvåkönad. På sajten där du kan bli fadder åt en mört finns också ett räkneverk som visar hur mycket läkemedel som kunderna lämnar in i våra apotek.

– För några decennier sedan slängde ju många sina burkar och flaskor i naturen. I dag är det självklart att panta i butiken och slänga glasflaskorna i återvinningen. Vi vill bidra till en liknande förändring men vi behöver bli fler som hjälps åt, säger Annika Svedberg vid Apotek hjärtat. Egentligen är det ju rätt enkelt att ta med överblivna läkemedel till sitt apotek. Ta med en påse hem vid nästa apoteksbesök, samla ihop de mediciner du inte använder och lämna in påsen till oss på Hjärtat. Då gör du naturen en stor tjänst.

För att bli fadder åt en mört, gå in på http://www.apotekhjartat.se/mortfadder – nya stim släpps kontinuerligt om det inte finns någon mört ledig just precis nu!

Lämna in dina läkemedel genom att antingen hämta en påse på närmaste apotek, samla in gamla och överblivna läkemedel som du sedan lägger i påsen och tar med dig till apoteket alternativt ta med dig överblivna och gamla läkemedel till apoteket direkt. Släng inte dessa i vanliga sopor eller i avloppet!

Fakta tvåkönade mörtar

Sveriges lantbruksuniversitet gjorde provtagningar i Sunnebo och Hjälstaviken där de stötte på flera fall av muterade mörtar. Upp till 40% av de undersökta mörtarna visade sig vara tvåkönade. Att mörtarna blivit tvåkönade beror på flera olika saker, men många forskare är eniga om att rester från mediciner är en av de mest troliga orsakerna. I mörtarnas fall är det framförallt rester av östrogen från bland annat hormonplåster som bidrar till att de utvecklar äggceller i testikelvävnaden och därmed blir tvåkönade. Det är naturligtvis inte bara fiskar som påverkas, men de är en bra miljöindikator. Om de påverkas kan vi utgå från att ämnena har en påverkan även på andra djur och i förlängningen även på människor.

Källa: Apotek hjärtat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.