Överlevt ebola? Välkommen hem med jubel, diplom och överlevnadskit!

NYHQ2014-1014

Ibland kan det kännas som att alla nyheter är dåliga nyheter – vilken tur att det då finns solglimtar i nyhetsmörkret. I ett område i Liberia tar man hand om personer som överlever ebola på ett fantastiskt sätt, ett sätt som i framtiden både kan minska smittspridning och öka antalet överlevare!

För den som har haft ebola och överlevt är det inte så enkelt att man bara kan komma hem och fortsätta med sitt liv. Många blir utfrusna på grund av rädsla för smitta, vilket inte minst västerländsk sjukvårdspersonal som varit på plats och sedan frysts ut när man kommit hem kan vittna om.

På däckbolaget Firestones gummiplantage i Liberia bor cirka 80 000 människor och första fallet av ebola upptäcktes i april. Av de fall som hittills rapporterats har 30 personer dött av ebola och 22 har överlevt. Det som gör det här området så speciellt är hur man tar hand om de överlevande:

  • De överlevande får vara kvar på de specialkliniker som upprättats i området några extra dagar efter konstaterat tillfrisknande för att lära sig mer om ebola
  • Medan patienten är kvar på kliniken besöker ett hälsoteam familj, grannar och vänner där man ger svar på frågor och funderingar kring ebola
  • När den överlevande kommer hem möts hen av jubel och, om man vill, möjlighet att hålla tal i radion
  • Den överlevande uppmärksammas under gudstjänster
  • Den överlevande fick ett diplom som intygar att personen verkligen är helt frisk

Förutom detta så fick hen ett överlevar-kit som innehöll bland annat ny madrass, kläder, pengar till mat och leksaker till barnen. Många tillhörigheter bränns nämligen upp när man konstaterat ebola, något som görs för att förhindra smittspridning.

Varje vecka under tre månader besökte hälsoteamet sedan personen för att höra att allt fungerat bra. Bara en enda av de som hade smittats av ebola kände sig utstött från samhället, något som visade sig bero på ett missförstånd vilket man redde ut så att hon senare blev accepterad igen.

Den här öppenheten som skapats kring ebola tror forskarna kan minska smittspridning och göra att ännu fler överlever i framtiden – vilket är alldeles fantastiskt! 

Genom Unicef kan du ge ditt stöd till barn som drabbats av ebola, klicka här för att läsa mer.

Mer läsning:

Källa: Sveriges radio Foto: Unicef

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.