Fredagstips: Den nyttiga avokadon & veckans recept!

shutterstock_209845762 (1)

Avokadon är riktigt populär i Sverige! Som tillbehör till lunch, ingrediens i tacokvällen, i smoothies eller bara för sig själv – avokadon har fått fäste hos svenska folket. Men vad är det som är så nyttigt med just avokado? Och vad betyder egentligen ordet ”avokado”?

En undersökning från Livsmedelsverket visar att avokado hamnar på en femteplats över svenskarnas fyrtio mest populära grönsaker och rotfrukter. Det svåraste med avokado är förmodligen att köpa en som är perfekt mogen. De ska vara relativt mjuka när man klämmer på dem men inte så mjuka att de är mörka inuti. Är de för hårda måste du vänta! Förutom den goda smaken bär avokado på en rad positiva hälsoeffekter.

Avokado innehåller gott om omättat fett som har en gynnsam inverkan på blodfetter och blodtryck vilket kan minska uppkomsten av hjärt-kärlsjukdom. Fettet sägs även vara bra för hjärnan och huden, dessutom hjälper det kroppen att bilda hormoner, bygga celler och tillgodogöra sig av andra vitaminer. Avokado innehåller mycket fibrer, vitamin k, vitamin B6, kalium och framför allt vitamin E.

Avokado – näringsvärde per 100 gram

 • Energi 701 kJ
 • Energi 168 kcal
 • Protein 2 g
 • Fett 15,3 g
 • Mättade fettsyror 1,8 g
 • Kolhydrater 4 g
 • Fibrer 3 g
 • C-vitamin 8 mg
 • D-vitamin 0 mcg
 • Folat 62 mcg
 • Järn 1,0 mg
 • Zink 0,4 mg
 • Kalcium 11 mg

Fakta avokado (Persea americana)

Avokado är en art i familjen lagerväxter, som odlas för sina frukter. Avokado odlas arten över hela världen på platser med lämpligt klimat. Avokado blir ett 20 meter högt städsegrönt träd och har 12-25 centimeter långa blad. Trädet tål inte frost och växer enbart i subtropiska och tropiska klimat. Frukten är ett knytnävsstort bär med stor kärna och fruktköttet är mört och gult till ljusgrönt, medan skalet, som ej går att äta, är grönt till mörkgrönt. Ett normalt avokadoträd ger omkring 120 frukter per år.

Ordet avokado kommer ytterst från ahuacatl på aztekernas språk nahuatl. Det betyder ordagrant testikel och kom till svenska genom spanskan. Frukten kallades förr även advokatpäron, då formen är päronaktig och på grund av en folketymologisk koppling till advokater!

Med det sagt levererar vi årets första veckans recept, en riktig hälsobomb för dig som vill rivstarta det nya året i hälsans tecken. Inte helt oväntat innehåller receptet dessutom…avokado.

Vi passar på att önska trevlig helg så ses vi igen på måndag!

Redaktionen

Källa: Wikipedia

Energismoothie med avokado

Drick dig piggare med en smoothie laddad med massor av goda nyttigheter.

Avokado, ingefära, banan och spenat är några av ingredienserna i vår enkla energismoothie. Bara att mixa och servera! Här hittar du hela receptet på www.doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.