Våga öppna ditt hjärta och husrum för andra!

shutterstock_231957307

I juletid samlas oftast familj, släkt och vänner på samma plats och tänder ljus, äter god mat och delar ut klappar till alla. Det ska vara mysigt att vara många och att dela denna känsla med fler.

Det är dock inte ovanligt att många sitter ensamma hemma. Att man inte anser att julen bara innebär godhet, närhet och värme – utan kan helt enkel vara tuff. Mycket handlar om vilken syn man har på julen och vilken egen bild man har som julen ska innefatta.

Många skäl till ensamhet
Det finns många olika anledningar till ensamhet. Att man blivit inlagd på sjukhus, släkt och vänner har blivit färre med åren, att man har för långt till de som står en nära eller att man inte vill umgås med andra. Andra personer vill ses och kanske behöver hjälp för att umgås.

Men är det avvikande att vilja vara själv på självaste julafton?
Jag tror att många skulle skriva under och säga, att det är lite märkligt. Men det handlar egentligen om vilken bild man själv har av julen. Det finns de som ser julen som en tid för frihet (om man har valt att vilja vara ensam), att kunna gå mysiga promenader, mysa upp sig i soffan med en värmande filt och en varm kopp te.

Ensamhet kan vara positivt
Ensamhet kan vara positivt, men om du anser att tillvaron utan sällskap är något negativt behöver du göra någonting åt det. Tänk på att du inte behöver känna dig dum för att höra av dig till någon som du inte hör av dig till annars. Det är aldrig dumt att lyfta luren och slå numret.

Tänk på att det är det första steget som är avgörande för att det ska bli någon förändring.

Bryr du dig om de som är ensamma?
Alla är vi olika, men jag själv anser att det är bättre att ringa och höra av sig och bjuda in personen hem till sig än att gå och fundera på om personen hellre vill vara ensam hemma. Sedan brukar jag vara extra generös mot de som inte har det lika bra som en själv och försöker göra det bättre för dem i den väg som jag kan erbjuda.

Behöver du ha hjälp med din ensamhet?

  • Berätta om din ensamhet och hur du upplever den – chansen är stor att du upptäcker att du inte alls är ensam, utan att flera har det som du.
  • Bjud in dig själv till vänner. Se det som att du gör dem en tjänst – människor blir lycka av att få dela med sig och göra gott för andra.
  • Leta upp ett arrangemang för ensamstående och anmäl dig på vinst och förlust.
  • Om din oro handlar mer om andras normer än om dina egna känslor – köp en helt egen Alladin-ask och besluta dig för att njuta av din ensamhet.

(psykologiguiden.se / Jenny Klefbom, leg psykolog)

Hoppas att du ser dig runt omkring dig. Våga öppna upp ditt hjärta och husrum för andra.

Tycker du att det är tungt att hantera ensamheten själv – eller har råkat ut för något kring jul och behöver någon att prata med…
… så har vi gjort en samlad lista med kontaktpersoner här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.