Kvarg i stora lass – men hur nyttigt är det egentligen?

kvarg shutterstock_162877532

Såväl som på hälsomässan som i allsköns media pratas det om kvarg och svenskars konsumtion har ökat med nära 200 procent (!) de senaste två åren. Men hur nyttigt är kvarg egentligen?

Kvarg är färskost av surmjölk koagulerad med mjölksyrabakterier och har höga halter av proteiner, kalcium och fosfat. Det är undersökningsföretaget Nielsen som har undersökt försäljningssiffrorna för kvarg som finns i alla möjliga olika former. Man har jämfört konsumtionen av kvarg under januari-september i år jämfört med samma period 2012 och 2013. Totalt har försäljningen ökat med nära 200 procent på två år. Under de första månaderna i år såldes så mycket som 15 234 ton kvarg.

Men alla är inte positiva till den ökade försäljningen. Erik Hemmingsson, forskare i metabolism vid Karolinska institutet säger till TT att det finns såväl bättre som billigare proteinkällor och att det är sällan som det faktiskt är motiverat att äta extra proteiner vilket är en aspekt som många tillverkare spelar på. Kvarg är till exempel populärt hos personer som tränar mycket eller styrketränar men inte ens den gruppen menar Erik Hemmingsson är i behov av stora mängder extra protein. Han ser även ett annat problem, att många av de smaksatta kvargprodukterna innehåller stora mängder socker. Sammanfattningsvis konstaterar Erik Hemmingsson i intervjun med TT att det inte finns några hälsomässiga skäl att äta en massa kvarg och att man får väldigt lite för priset ur ett näringsperspektiv. Däremot konstaterar han att kvarg kan vara en del av en allsidig kost.

Som med allt annat som rör mat och hälsa så är säkert inte sista ordet sagt i den här kvarg-debatten. Har du testat kvarg? Eller äter du det regelbundet till och med? Kommentera gärna här eller på vår Facebooksida!

Nyttiga proteiner

  • Proteiner går att hitta en rad olika livsmedel, till exempel:
  • Baljväxter som ärter, böner och linser.
  • Olika former av nötter, till exempel val- jord- och hasselnötter.
  • Fisk.
  • Ägg.
  • Frukt och bär, till exempel aprikoser, fikon och gojibär.
  • Olika former av frön, exempelvis, sesamfrön och pumpakärnor.

Källa: TT, Wikipedia

Mer läsning:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.