Fredagsinspiration: Vilket te passar dig bäst, vintertid & veckans recept!

shutterstock_209990368Regnet smattrar på fönsterrutan, höstvindarna nyper tag i kinderna, löven virvlar runt – det är höst. Och vad är mysigare en kylig höstdag än en kopp te. Vi guidar dig i tedjungeln, vilket te passar dig bäst?

Te är inte bara gott och väldoftande utan enligt flera forskningsrapporter även nyttigt. Hur nyttigt, och vilka egenskaper teet har beror lite på färg och smak. Lär dig mer om hälsoeffekterna från några av våra allra vanligaste te-sorter.

shutterstock_185077517

Svart te

Den allra vanligaste sorten te är svart te. Svart te baseras på oxiderade blad från tebusken och kan smaksättas på många olika sätt. En kopp svart te sägs kunna sänka ditt blodtryck, hämma bakterietillväxt och främja din kropps avgiftningsprocesser. Svart te är även rikt på flavonoider som ger ett naturligt skydd mot hjärt- kärlsjukdom och motverkar de negativa effekterna av kolesterol. Undersökningar har visat att de flavonoider som finns i svart te precis som antioxidanter i grönt te skulle kunna förebygga cancer.

shutterstock_69874492

Grönt te

Till skillnad från när man tillverkar svart te så oxideras inte tebladen när man tillverkar grönt te. Det bidrar till att grönt te har en högre andel antioxidanter. Grönt te innehåller polyfenoler som skyddar cellerna mot skador och åldersrelaterade sjukdomar. Det är även polyfenoler som sägs hämma cancer. Vissa studier har även visat att för den som vill gå ner i vikt kan ett dagligt intag av grönt te vara bra då ämnesomsättning och mättnadskänslan påverkas gynnsamt av grönt te.

shutterstock_68822065

Vitt te

Grönt och svart te görs av tebuskens blad medan basen i vitt te utgörs av skott och knoppar från tebuskarna. Det gör att vitt te har ett maximalt näringsinnehåll. Vitt te ska enligt amerikanska studier ha en positiv inverkan mot virus och bakterier och i Kina används vitt te vid förkylning. Anledningen är att vitt te också har en febernedsättande effekt. En vanlig huskur är att också använda vitt te i samband med magsjuka.

shutterstock_123654649

Rött te

Rött te kommer från en afrikansk järneksbuske som enbart finns i Sydafrika. Rött te, som också kallas rooibos, är egentligen inget te utan en rödfärgad dryck som är naturligt fri från det koffein (tein) som finns i andra tesorter. Har du problem med att sova efter att ha druckit en kopp te går det utmärkt att dricka rött te av just den anledningen. Rött te sägs vara bra mot astma, hösnuva, eksem, sömlöshet och även förhindra uppkomst av allergier och lindra besvär med magen. Rött te är rikt på zink, magnesium, kalcium och antioxidanter.

Vilket te är din favorit? Vi tänker passa på att önska en trevlig helg men först vill vi påminna om att vi natten till söndag åter ställer tillbaka utemöbler och balkongmöbler och då även passar på att ställa tillbaka klockan en timme. Det är med andra ord dags för vintertid.

vintertid sommartid göteborg hälsa klockan ställ om tiden tidsmässigt shutterstock_224347231 (1)

Så, glöm inte att justera klockan antingen innan du går och lägger dig på lördag eller när du vaknar på söndag. Har du en mobiltelefon och/eller surfplatta så är det bra att dubbelkolla i inställningarna under ”tid och datum” för att se att tiden justeras automatiskt. Annars kanske du missar något viktigt?

Med det sagt ger vid dig veckans helvegetariska recept och önskar en riktigt trevlig helg!

Redaktionen

Och såhär kan det gå till på ett teparty…

Örtspäckad quorn filé

Filéer fylls med en örtblandning med bladpersilja och mynta som sedan tillagas i ugn. Serveras med ljumna rödbetor och bulgur.

Har du odlat mynta vet du att den tenderar att ta över i landet, glöm inte att frysa in det du inte använder så har du egenodlad mynta även i vinter. Receptet är framtaget av hälsokocken Jacob Wismar och passar årstidens råvaror. Här hittar du hela receptet på Doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.