Fredagsinspiration: Vakna pigg i höstmörkret & veckans recept!

shutterstock_181676687

Mörkret kan onekligen göra det svårare att vakna pigg men vi har tipsen som hjälper dig att vakna pigg även de kommande månaderna. Dessutom, veckans recept! 

Att få vakna pigg och redo för dagen även under årets mörkare månader är värt enormt mycket för energin och humöret. Därför tänkte vi dela med oss av dessa smarta tips som kommer från ”sömnforskaren” Torbjörn Åkerstedt (här kan du läsa tips från professorn om hur du får en god natts sömn). Och visst kan det vara skönt att få lite vägledning när morgonen känns mörk och du bara vill dra täcket över huvudet.

Så, för att vakna pigg och gla’ varje da’ – kör vi igång med tipsen direkt!

shutterstock_165362711

Varva ner

Två timmar innan du lägger dig bör du ta det lite lugnare. Läs en bok eller umgås med din familj. Titta gärna på tv – men inte om det är för våldsamt.

shutterstock_100110269

Skapa rutiner och lägg dig i tid

Lägger du dig samma tid varje kväll så ställer hjärnan in sig på det och börjar varva ner. Därför är idealet att ha liknande rutiner varje kväll. Kroppen är konstruerad att sova mellan klockan 20 och 04 då det vanligtvis är mörkt. De tiderna fungerar dock inte så bra i dagens samhälle. Det optimala i dag är att sova mellan kl. 23 och 07 eller 24 och 08. Har du inte sovit tillräckligt på natten kan du komplettera det med en tupplur.

shutterstock_154233881

Rör på dig

Om du inte tränar får hjärnan mindre behov av att vila. Men du ska inte träna för hårt två timmar före läggdags. Då ökar ämnesomsättningen – vilket i sin tur gör det svårt att somna.

shutterstock_141722635

Se över ditt sovrum

Det ska vara svalt, men ha gärna ett varmt täcke. Stäng av mobilen och datorn – elektroniken stör.

shutterstock_187284362

Uppsök dagsljus

Ta till vara så mycket dagsljus som möjligt under dagen. Promenera till jobbet eller skolan på morgonen och gå ut en sväng på lunchen.

shutterstock_108093086

Ta ett bad eller en varm dusch.

När huden blir uppvärmd tror hjärnan och kroppen att det är dags att sova.

philips-wake-up-light1

Testa ljusväckarklocka

Ljuset är en av de viktigaste sakerna när det gäller att piggna till på morgonen. Ljusväckarklockor har visat sig fungera, så testa gärna en sådan

shutterstock_217374874

Undvik kaffe och alkohol

Läsk, koffeinhaltiga drycker och nikotin påverkar nattsömnen. Har du upplevt att du sover sämre när du druckit alkohol? Det beror på att sömnen störs när alkohol förbränns.

shutterstock_156216800

Var inte hungrig

Men ät inte heller för tätt inpå sängdags Maten påverkar dock inte sömnen så mycket, men går du och lägger dig hungrig sänder kroppen signaler till hjärnan att du ska vakna och gå till kylskåpet.

Vi på Redaktionen tänker testa åtminstone ett par av de här tipsen för att se om vi inte kan få upp energinivån på morgonkvisten. Har du något eget tips? Eller har du använt några av dessa tips och känner att du blivit piggare?

Dela med dig av dina tankar här i kommentarerna eller på vår Facebooksida. Vi tänker nu dela med oss av veckans recept, ytterligare en smarrig hälsobomb i förkylningstider och passa på att önska alla våra läsare en trevlig helg så ses vi igen på måndag.

Trevlig helg!

önskar

Redaktionen

Grön hälsosmoothie med äpplen och ingefära

Ge din kropp och ditt immunförsvar en extra boost med den här smoothien som innehåller äpplen och ingefära.

Att fixa en smoothie är både snabbt och enkelt och kan fungera som såväl mellanmål som en hel måltid. Ingefära sägs vara bra vid förkylningar då den anses vara antibakteriell och på grund av den höga halten antioxidanter som tros stärka immunförsvaret . Här hittar du hela receptet på Doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.